96 159 05 94 — correuclickedu

“SI ETS NEUTRAL EN SITUACIONS D’INJUSTÍCIA, HAS TRIAT EL LLOC DE L’OPRESSOR”

“SI ETS NEUTRAL EN SITUACIONS D’INJUSTÍCIA, HAS TRIAT EL LLOC DE L’OPRESSOR”
01/06/2021 Sandra Cuevas

JUNY 2021

Aquesta és una de les cèlebres frases de Ruth Bader Ginsburg, jutgessa del Tribunal Suprem dels Estats Units i un referent del feminisme per la seua lluita des dels anys 70 per la igualtat de drets de les dones. Abans d’arribar al Tribunal Suprem, havia defensat amb èxit davant els magistrats, i enmig del moviment pels drets civils dels anys 70, una sèrie de casos que van contribuir a trencar el mur de la discriminació de gènere. També va denunciar les injustícies que reben les persones migrants, defensà el dret a l’avortament lliure i segur, el dret a la sanitat per a tothom i al matrimoni entre persones del mateix sexe.

Si hem destacat la seua figura ha estat per diverses raons. D’una banda, perquè ha estat una de les poques dones que ha assolit la posició que ella ocupà, després de molt de treball i de ser víctima de discriminacions al llarg del camí. D’altra banda, perquè aquestes idees per les quals va lluitar i va defensar, encara avui en dia són molt qüestionades.

L’article 16 de la Declaració Universal dels Drets Humans no es compleix en massa països del món, en què xiquetes són obligades a casar-se, perquè així ho marquen la religió i els costums. I això si ets dona que et cases amb un home. Perquè si ets homosexual, lesbiana o trans, posem-ne tres exemples, el respecte dels drets inalienables de qualsevol persona, es veuen encara més vulnerats. Sense anar més lluny, la seu de Lambda ha València ha estat atacada cinc vegades durant el mes de maig: inacceptable. Al llarg de les dues darreres setmanes una dona ha estat assassinada pel seu maltractador gairebé cada dia: esgarrifós.

Les referències que us aconsellem aquest mes de juny van en la línia que comentàvem adés: defenem la igualtat de gènere, la diversitat de famílies; el dret a triar la pròpia identitat i l’orientació sexual. I a ser persones que volem exercir els nostre dret a la llibertat.

Dues referències fílmiques: Una qüestió de gènere (On the basis of sex), de Mimi Leder, ens parla de Ruth Bader Ginsburg; el documental D.R.E.T.S, coordinat per Xarxa Sanitària Solidària, que a partir de la vulneració del dret a la salut evidencia com de greument que es veuen afectats tots els nostres drets. Dues novel·les: Sempre han parlat per nosaltres, de Najat El Hachmi, i Sense tu, no hi ha nosaltres, de Suki Kim; dos espais de la xarxa per la defensa de la diversitat i la llibertat: www.unwomen.org i https://lambdavalencia.org.