96 159 05 94 — correuclickedu

QUAN EL MAL VE D’ALMANSA…

QUAN EL MAL VE D’ALMANSA…
25/04/2020 Loli Company

Avui és 25 d’abril de 2020. Vivim confinats i confinades des del 13 de març i massa fàcilment hem aprés a viure sense llibertats i drets individuals i col·lectius fonamentals. No hem de perdre el nord i repetir-nos-ho cada dia, perquè a poc a poc pren forma el disseny d’una nova normalitat que ens ha de mantenir alerta; per si de cas, almenys.

Els Decrets de Nova Planta (1707) promulgats per Felip V en guanyar la Guerra de Successió aboliren l’antiga organització constitucional i sobirana dels països que integraven la Corona catalanoaragonesa i instauraren un règim absolutista que suposà la pèrdua de drets per a aquells ciutadans i ciutadanes, entre d’altres l’ús de la llengua pròpia. Sobre aquestes qüestions reflexionàvem en tercer d’eso abans que aquesta pandèmia ens fes fora de la nostra escola i ens tanqués a casa. Ara també secundària reflexionem sobre com aquesta situació global, mundial que ara vivim és conseqüència, entre d’altres factors, de fer prevaldre els drets d’uns pocs -fonamentalment econòmics- per damunt dels dret humans de molts. Sortosament, malgrat l’individualisme i l’egoisme, s’ha fet evident la força del treball cooperatiu de diferents col·lectius professionals o de persones que han posat en marxa projectes ben constructius.

Ara fem escola a casa i en secundària revisem els drets humans, l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i en reflexionem, tot fent una mirada crítica del món que ens envolta, de la situació que vivim. Comprovarem com s’han vist d’afectats, tots i cadascun d’ells. I llançarem propostes constructives, perquè els adolescents, no ho oblidem, són també un grup humà d’aquesta societat confinada que ha vist ben limitats els seus drets, just en una etapa de la seua vida en què els adults n’hem de ser un referent ferm. Doncs sí, llançarem propostes, encara que siguen boges.

[Empar Martínez. Secundària Escola Gavina]