96 159 05 94 — correuclickedu

“PER GARANTIR ELS DRETS LINGÜÍSTICS I EL PLURILINGÜISME HEM DE PROTEGIR LES LLENGÜES MÉS VULNERABLES”

“PER GARANTIR ELS DRETS LINGÜÍSTICS I EL PLURILINGÜISME HEM DE PROTEGIR LES LLENGÜES MÉS VULNERABLES”
01/02/2021 Sandra Cuevas

FEBRER 2021

Franscesc Felipe, d’Escola Valenciana, va destacar aquesta idea en l’entrevista que li vam fer que obri l’entrada del mes de febrer. A més de treballar en Escola Valenciana en diferents accions i campanyes, té un blog on parla en general d’audiovisual valencià (https://francescfelipe.wordpress.com) i fa poc ha publicat un post en 400 colps on reflexiona sobre els audiovisuals infantils i l’experiència personal amb les meues filles. Heus ací l’enllaç per si de cas el voleu llegir: https://escolagavina.cat/400colps/?p=11568.

Els drets lingüístics, ens diu, que s’inclouen dins dels drets a la identitat, també són drets humans. Les persones, si ens esborren la identitat, som esborrades. Els drets no els tenen les llengües, els tenim les persones. Quan protegim una llengua, protegim persones, que conformem comunitats lingüístiques. Quan s’ataca una llengua, s’ataquen les persones que la parlen.

L’article 2 de la DUDH no només parla de la igualtat entre les llengües. També ens diu que no hem de discriminar ningú pel color de la pell, la religió, el sexe, el pensament. Rosa Parks no va renunciar al seu seient en l’autobús que la duia a casa després d’una jornada de treball com a cosidora. L’obligaven a alçar-se perquè hi seiés una persona blanca. Era la llei. No se n’alçà i fou arrestada. Va incomplir una llei que atemptava contra els drets de les persones, que definia ciutadans de primera i de segona. Una llei il·legítima i injusta. Com la que no desenvolupa de fet la igualtat entre les llengües d’un mateix territori o no respecta la llibertat d’expressió.

El treball de Rouba Mhaissen (economista i activista siriano-libanesa) i de Rigoberta Menchú (activista social guatemalteca i Premi Nobel de la pau el 1992) posa de manifest que queda bastant camí perquè els drets de la Declaració siguen de veres per tothom.

Les referències que compartim amb vosaltres tracten, precisament, de tot el que descriu l’article 2 de la DUDH, dret vulnerat arreu del mon i a casa nostra: El regal de les llengües; Gattaca, d’Adrew Niccol, Nablus en flames, de Musa Abdel Muti Issa; Llibertat i sentit, de Lluís Solà; Plataforma per la Llengua; i la Coordinadora Valenciana d’ONG pel Desenvolupament.