
JULIOL 2022
Encetem el mes de juliol amb aquesta frase de Paulo Freire, un dels pedagogs més importants del segle XX. Si bé la seua pedagogia naix d’un context i d’unes experiències molt concretes –l’alfabetització d’adults en països colonitzats per països europeus que estaven en procés de construir unes democràcies encara molt fràgils–, ha inspirat aprenentatges i reflexions molt diverses i en bona part generalitzables. Un d’aquests principis és el que vincula necessàriament la comprensió del món i el domini de la paraula. Entendre el món, interpretar-lo, llegir-lo, expressar-lo ens fa lliures i capaços d’actuar. Però no tothom hi pot accedir de la mateixa manera, i hem de generar les estratègies i les maneres per fer-ho possible.
Un gran nombre de plantejaments actuals sobre l’aprenentatge de la lectoescriptura, sobre la interculturalitat i la diversitat a l’aula, o sobre el paper del mestre i de l’escola tenen el pensament de Freire a la base. Perquè diverses som les persones, diverses les nostres circumstàncies i, doncs, diverses les formes d’aprendre. I també ho són les formes de llegir i de comprendre el món on vivim i que ens envolta.
La narrativa oral, la pintura, la cançó, el gest ens han servit per comunicar-nos des de ben antic, i encara avui tenen un poder expressiu immens. Com la paraula escrita, sens dubte. Ara bé, com més diversos siguen els formats amb què presentem les lectures, major i millor resposta donarem a les diferents necessitats lectores i formatives de tothom, tant infants i joves com adults, amb l’objectiu de promoure la inclusió social i l’accessibilitat informativa i formativa. Un grapat d’editorials treballen a favor de l’accessibilitat universal a la lectura amb la publicació de llibres de lectura fàcil, de lletra grossa o sense paraules, en llengua de signes, en braille, en sistema pictogràfic i de comunicació, audiollibre, etc. Com veieu, sempre parlem de drets humans.
El camí a fer és immens i llarg, perquè som lluny d’aconseguir l’accés universal a la lectura i a l’educació. Maria Josep Cuenca, en parlar del català i dels drets dels parlants, ho expressa ben clar quan ens diu que el món de principis del segle XXI es mou entre la reivindicació constant del respecte a la diferència i la diversitat, i la imposició real i imparable del pensament únic. Escola i famílies tenim el repte i la responsabilitat de treballar en favor d’aquesta reivindicació.
La lectura, el cinema i la xarxa poden ser font d’inspiració per reflexionar al voltant de la importància d’aquest dret tan fonamental com és el dret a llegir, a entendre el món, a tenir mitjans per poder expressar-nos. Si voleu llegir, heus ací dues referències: El curiós incident del gos a mitjanit, de Mark Haddon, i La lectura i la vida, d’Emili Teixidor. Ara bé, si preferiu el cinema, us proposem Taare Zameen Par , d’Aamir Khan, i The boy who harnessed the wind, de Chiwetel Ejiofor. I si al remat, us submergiu en la xarxa, dos referents més: Llibres i biblioteques inclusius i la TRAMAhttp://memoriahistorica.dival.es/val/.