96 159 05 94 — correuclickedu

TRIA LA POSICIÓ MÉS CÒMODA: ASSEGUDA, ESTIRAT, CARGOLADA, AJAGUT […]

TRIA LA POSICIÓ MÉS CÒMODA: ASSEGUDA, ESTIRAT, CARGOLADA, AJAGUT […]
01/08/2022 Sandra Cuevas

AGOST 2022

Italo Calvino ens en fa més propostes: […] “Ajagut d’esquena, de costat, de panxa a terra. A la butaca, a sofà, al balancí, a la gandula, al puf. A l’hamaca, si en tens una. Al llit, tant se val si és a sobre com a dins. Pots dins i tot posar-te de cap per avall, en posició de ioga. Amb el llibre capgirat, s’entén.”

El vincle que establim amb els llibres depèn de molts factors: potser l’autor o l’autora ens van captivar amb una primera lectura i, d’aleshores ençà, ens hi hem fet ferms seguidors; altrament, és el gènere allò que ens enganxa; o bé, ves per on, és la temàtica. I hi ha també, no ho dubteu, el moment i el lloc en què llegim: quan marxem a dormir, viatgem amb el metro o el tren; quan fem repòs mentre ens guarim d’unes angines o ens recuperem d’una intervenció quirúrgica. N’hi ha tants, de moments i d’espais, que la llista seria ben llarga. En qualsevol cas és el nostre moment i el nostre espai, i per això ens són ben significatius. Fins al punt que el record d’un llibre i el valor que per nosaltres va tenir una història, té més pes perquè vam fer-ne la lectura just en eixe moment o eixe espai.

Per tot plegat, construir espais de lectura diversos és ben enriquidor. Hi haurà qui necessite silenci absolut o qui s’hi motive amb un suau enrenou al seu voltant. La llum, això sí, és un element imprescindible, i si és natural, molt millor. És ben important que a l’escola i a casa generem espais de lectura i en facilitem els moments.

Sí, a casa i a l’escola; i també al metro, a la mar, a la gespa de la piscina o del parc, sota l’ombra d’un arbre o a la vora d’un riu. I quan? a l’estiu, a l’hivern, a la primavera, a la tardor; de matí, de vesprada, en marxar al llit… Llegim i gaudim.

I arriba el moment de les recomanacions. Si teniu vacances, potser també teniu més temps… Dues pel·lícules: La història interminable, de Wolfgang Petersen, La princesa promesa, de Rob Reine. Dos llibres: La muntanya de llibres més alta del món de Rocío Bonilla, i I will judge you by your bookshelf, de Grant Snider; dues lectures en xarxa: Ciutat lectora i Full · Rutes literàries.

Acabem amb la frase una de Manuel Baixauli, perquè hi penseu una miqueta: […] Quina és la lectura ideal per als entreactes de la vida quotidiana? […]. Múltiples respostes? Ben probablement, així és. I davant d’això, sempre, múltiples lectures.