96 159 05 94 — correuclickedu

“NO PODEM DEIXAR NINGÚ ENRERE”

“NO PODEM DEIXAR NINGÚ ENRERE”
01/05/2021 Sandra Cuevas
maig-21-escolagavina

MAIG 2021

Aquesta és la frase que Arantxa Jansen, mare de l’escola i voluntària a l’Open Arms –entre d’altres coses, és clar- ens va transmetre quan li vam preguntar: “Quines idees penses que podem traslladar a la societat? I als alumnes?”. I fou ben clara: “No podem deixar ningú enrere. És una obligació legal i moral que tenim com a persones. Hem de tenir el compromís amb altres realitats, perquè també formen part de nosaltres. Hem de dur endavant accions. Hem de tendir ponts on creixen els murs físics i simbòlics. És clau fomentar una cultura de pau des de les claus de la justícia, la memòria i la reparació.  Cal treballar des de la consciència crítica”. Per aquestes raons, veu que l’educació és una ferramenta de transformació social fonamental.

El mes de maig inclou quatre articles de la Declaració Universal dels Drets Humans que parlen del dret a la privacitat, i dels drets de mobilitat i d’acollida. Heus ací què diuen: ningú no pot ficar-se arbitràriament en la nostra vida privada, en la nostra família, en la nostra casa o en la nostra correspondència (art. 12); tenim dret a entrar al nostre país i a eixir-ne quan vulguem (art.13); si ens persegueixen, tenim dret a anar a un altre país i demanar que ens protegesquen (art.14); tenim dret a pertànyer a un país, i si desitgem pertànyer a un altre, ningú no pot, arbitràriament, impedir-nos-ho (art.15).

Les legislacions estatals i supraestatals, sovint en virtut de situacions d’emergència, com la de la pandèmia que vivim, o perquè es dissenyen excessivament burocratitzades, vulneren de fet aquests drets i, per tant, milers de persones es troben desprotegides, cosa que posa en perill la vida mateixa. És el cas d’aquells homes, dones, xiquets, xiquetes que deixen el seu país, la seua llar i les seues famílies per motius molt diversos.

Incloem referències diverses perquè us hi endinseu, si voleu. Dues pel·lícules: Marea humana (human flow), d’Ai Weiwei, i Persèpolis, de Vincent Paronnaud i Marjane Satrapi; dues lectures: El viatge, de Franscesc Sanna, i Quan érem refugiats, de Teresa Pàmies: i dues webs: Open arms https://www.openarms.es/ca ) i València Acull (https://valencia-acoge.org ).