96 159 05 94 — correuclickedu

MÚSICA I VIDA

MÚSICA I VIDA
10/11/2020 Sandra Cuevas

Recorde com si fos avui mateix aquell regal de la nit de Reis. Corria l’any 1989 i, amb la il·lusió d’un xiquet de cinc anys, el meu primer instrument arribava a la meua vida: un Casio Tone (que, per cert, encara conserve). La primera melodia que va sonar en les tecles d’aquell petit teclat elèctric, va sorgir a partir dels cants del meu avi que vaig interpretar per imitació -concretament l’Himne de Reg. Entre aquelles sentides melodies i alguna anècdota de la Guerra Civil, va nàixer la meua passió per la música.  Cada moment especial de la meua vida, tant els bons com els dolents, té una banda sonora. De fet, és increïble la quantitat de detalls que em ballen pel cap quan escolte totes les cançons que formen part de mi, que em fan ser qui soc.

 

Em faig gran al ritme de dècades farcides de música i pels volts de 2017, el grup NUC, on tinc la sort de tocar i de compondre, és guardonat amb el Premi Ovidi Montllor a grup revelació del País Valencià amb l’àlbum Arran del mar. Aquest recull de cançons parla en bona mesura de tot això que us explique. Especialment amb la cançó Arrels, un cant al meu avi, una de les persones amb les quals he après més i la que més he estimat.

 

Diumenge passat vam ser guardonats de nou als Premis Ovidi Montllor amb el nostre segon treball discogràfic, aquesta vegada en la categoria de millor disc de Pop del País Valencià. Tridimensional, parit entre l’any 2019 i el 2020, és un disc on ens hem despullat, és un cant fet des del cor, des de la resiliència; és una explosió de sentiments que tenen molt a veure amb el camí que vaig començar aquella nit de 1989.

 

I ara que vivim temps complicats és fa més evident com d’important que és la música per nodrir les nostres emocions. Enguany fa tres anys que forme part de l’equip d’escolagavina i una de les coses que més em va cridar l’atenció quan hi vaig arribar, va ser la cura que s’hi té per la música des de diferents vessants: els concerts, les festes de la música, el cor d’alumnes, el cor de pares..; la música per celebrar, per acomiadar, per construir, per aprendre… Si hagués de definir tot plegat amb una paraula, aquesta seria MÀGIA.

 

La importància de la música en l’educació es demostra des de temps immemorials. Ja en l’antiga Xina, Confuci no concebia una educació on la música no tingués un lloc preferent. En aquells moments es considerava una àrea molt important, fins i tot per davant de la cal·ligrafia o de la matemàtica. Perquè la humanitat i l’art no poden funcionar l’una sense l’altre.

 

 

Josep Pineda Escrivà

Mestre de 5è de primària i músic