96 159 05 94 — correuclickedu

Manifest del 4 de desembre de 2017, dia dels drets lingüístics

Manifest del 4 de desembre de 2017, dia dels drets lingüístics
08/12/2017 Loli Company

La Plataforma pels Drets Lingüístics al País Valencià, formada per prop d’una vintena d’entitats, sindicats i partits polítics, es va reunir davant de la delegació del Govern espanyol a València per commemorar el #4D, Dia dels Drets Lingüístics. Aquesta iniciativa vol fer visible la discriminació que pateix la ciutadania quan parla valencià, malgrat estar a l’empara de la llei vigent, alhora que reivindica la normalització del valencià en tots els àmbits.

Durant l’acte, la Plataforma va llegir el Manifest Pels Nostres Drets Lingüístics 2017 i va demanar al Govern espanyol el desplegament de lleis que facen referència explícita a la diversitat lingüística i cultural de l’Estat espanyol, tal com recull la Carta Europea de les Llengües Minoritàries o Regionals, que el Govern signà fa 16 anys i que a hores d’ara encara no ha fet efectiu.

És evident que queda camí a recórrer, perquè encara trobem situacions en què els ciutadans que trien el valencià per comunicar-se amb diferents instàncies educatives, culturals, administratives, jurídiques, econòmiques, policials o sanitàries, o amb altres serveis i establiments amb atenció pública, no poden exercir els seus dret lingüístics.

Els Estats membres de la comunitat internacional estan obligats a respectar i fer respectar els principis d’aquest document. I ens trobem amb el cas que la LOMCE impedeix un rang d’ús igual a les llengües que són cooficials a les comunitats autònomes, juntament amb el castellà.

L’anunci d’aprovació per part del Consell valencià del Decret que regula el funcionament d’una Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana és un pas endavant, però és necessària la coordinació i la implicació de totes les administracions per fer real això que és de dret. (per saber-ne més: https://escolavalenciana.org)