96 159 05 94 — correuclickedu

L’ESCOLA COOPERATIVA, L’EMPRENEDURIA I L’APRENENTATGE COOPERATIU

L’ESCOLA COOPERATIVA, L’EMPRENEDURIA I L’APRENENTATGE COOPERATIU
28/11/2017 Sandra Cuevas

Aquests han estat els tres ingredients bàsics de les jornades organitzades per UECOE que han tingut lloc a Madrid. Han sigut dos dies intensos en què hem escoltat conferències i ens han explicat experiències de diferents escoles cooperatives on han posat en marxa de manera bastant sistematitzada projectes emprenedors, la base metodològica dels quals és l’aprenentatge cooperatiu.

Respecte de les conferències, podríem destacar dues idees. La primera enllaça amb el nostre model d’empresa. Som una cooperativa d’ensenyament amb entitat i valors propis. Els nostres estatuts defineixen com som i ens diferencien d’altres models empresarials. Bona part d’aquests trets definitoris connecten amb el nostre model pedagògic, sens dubte. I heus ací el segon element que volem assenyalar: aprendre cooperativament permet que els nostres xiquets i xiquetes desenvolupen un munt de competències que posaran en marxa quan siguen grans: generació i proposta d’idees, discussió al voltant d’aquestes, resolució positiva de conflictes i problemes, elaboració de productes que satisfacen el col·lectiu amb el qual treballen…

Com us dèiem més amunt, no ens hem quedat en l’exposició teòrica, sinó que diferents escoles ens han presentat bones pràctiques que combinen aprenentatge cooperatiu i emprenedoria, com ara les cooperatives escolars, el projecte LÓVA -creació i representació col·lectiva d’una òpera- , o el procés d’implantació a tot el centre d’un model d’aprenentatge cooperatiu traslladat fins i tot al funcionament del claustre de mestres.

Ara ve la segona part: això que hem dut amb nosaltres, hem de compartir-ho amb tots els que formem part de l’escola, per millorar i enriquir la nostra pràctica diària.

Empar Martínez i Sandra Cuevas