96 159 05 94 — correuclickedu

Les rondalles d’Enric Valor

Les rondalles d’Enric Valor
11/05/2022 Emi Pardo

Aquesta setmana, ens acollim a un dels autors més emblemàtic i significatius per als valencians. Amb permís d’il·lustres personalitats com Joan Fuster, enguany és “l’any del centenari”, les Rondalles Valencianes d’Enric Valor esdevenen, un cop més, l’eina necessària  per a apropar-nos a la llengua més exquisida. Des d’aquest món que l’escriptor de Castalla ens va obrir amb les històries que escrivia, recollides pels pobles del País Valencià, que són, a hores d’ara, un recurs enriquidor i fantàstic, oferim als infants la possibilitat de conèixer els seus personatges, i els indrets on viuen tot d’aventurs:  pobles, serres i muntanyes, pròpies del territori.

El mig pollastre i Joan Ratot acaparen el protagonisme durant la setmana temàtica, i esdevenen dues rondalles que representarem teatralment. Tothom vol ser el Mig Pollastre i també representar un personatge de Joan Ratot. I això, com sabeu, suposa tot un repte: deixar de costat el desig per posar per damunt el benefici del grup. Ara bé, més enllà d’allò narratiu, què ens ofereixen aquestes rondalles? Doncs, dedicar estones per jugar a pensar. Què empenta el Mig Pollastre a voler casar-se amb la filla del rei? Què li fa pensar que pel fet de tindre “un dineret” la princesa voldrà casar-se amb ell? I aquesta, perquè acceptarà casar-se sense badar?

Enric Valor, un agosarat recopilador de paraules, contrabandista de verbs clandestins com diu Zoo i, a més a més, teixidor d’històries que ens ensenya a parlar, estimar i pensar en valencià. Ja ho deia Ovidi: hi ha a qui no li agrada que es parle, s’escriga o es pense en valencià. És la mateixa gent que no li agrada que es parle, s’escriga o es pense. Nosaltres, ratolins i mig pollastres ens farem càrrec de preservar-lo, perquè ja ho sabeu: qui perd la llengua perd la identitat. ©Víctor Rosén