96 159 05 94 — correuclickedu

LES ESCOLES HAN DE SER UN REFLEX DE LA SOCIETAT QUE VOLEM

LES ESCOLES HAN DE SER UN REFLEX DE LA SOCIETAT QUE VOLEM
03/04/2019 Sandra Cuevas

Dissabte vam assistir a les III Jornades per a coordinadores de convivència i igualtat. Ens recordaren que l’educació és ideologia i, doncs, que a les aules tenim un paper fonamental com a agents per promoure una mirada crítica envers la ideologia predominant de la resta de la societat.

“Les escoles han de ser un reflex de la societat que volem, no una mera reproducció de la societat on vivim”, ens deien.

En aquest sentit, cal educar i fer ideologia en la diversitat, el feminisme –entès com un constructe complex i no com un únic corrent, que engloba les diverses històries i cultures-, la consciència crítica i social. Des de l’escola cal que siguem conscients de les desigualtats per equilibrar la balança, posant en valor aquella part desigual. Un clar exemple ha estat el moviment que durant molt de temps ha tractat d’empentar les dones perquè entren en el món que tradicionalment s’ha considerat masculí. Ara cal fer el moviment contrari: cal posar en valor aquells aspectes entesos tradicionalment com a femenins, reformular-los i visibilitzar-los perquè se n’apropien els nostres xiquets i xiquetes. Com va dir Marina Subirats: “Serem les dones capaces de canviar el món o serà el món qui canviarà les dones?

Parem un moment, fem un pensament i actuem en conseqüència.