96 159 05 94 — correuclickedu

La Música en la Festa temàtica 2022: Llengua, cultura i territori

La Música en la Festa temàtica 2022: Llengua, cultura i territori
13/06/2022 Sandra Cuevas

Infantil

“Quan les oques van al camp”, “cada dia de matí”, “do, do, sol, sol, la, la, sol…” infinitat de noms ha trobat aquesta cançó que s’ha popularitzat en el temps, en els diferents territoris del món.

A l’escola infantil, primer, l’enregistràrem cantant-la amb micròfons dels professionals. “Quan les oques van al camp, la primera va davant….”

“La segona va darrere….”. I així, fou: vam aprendre el ball per a la cançó. Cada grup l’apreníem a soles, gaudint dels diferents temps dels infants.

“I després va la tercera” i arribà el dia per quedar tots plegats al nostre pati i gaudir de la dansa guiada.

Moments dolços, de territori, de llengua, de música, d’escola i de vida que fan que els nostres infants de l’escola infantil gaudesquen d’aquestes vivències que mai no s’obliden.

Enllaç: https://vimeo.com/716300750

 

Primer cicle

En primer cicle hem gaudit de la música tradicional, d’ací, del nostre territori. Primer, hem enregistrat en àudio, amb micròfons de professionals, dos popurris de música tradicional ben divertits.

Primer de primària gaudí amb les cançons Sol, solet, El ciclista de Pego, Cançó de rodar (amb música del mestre Ferran i lletra del poeta valencià Marc Granell), Ramonet si vas a l’hort i La xata merenguera.

I segon de primària, amb les de Tio Caliu, Xumba-xumba, La tarara, El gegant del pi i Jo sóc un artista.

Però no ens hem quedat ací, hem anat més enllà…

Tant en primer com en segon, ens hem dividit en grups, i cada grup ha hagut d’inventar algun ball, xicotet teatre o el que ha considerat oportú per interpretar les cançons que havien elegit prèviament.

Ha estat un treball cooperatiu fantàstic i dels que fa goig ser partícip, fet pels infants amb estima, per la llengua, pel territori, per la cultura i per la música.

Ens ho hem passat d’allò més bé… Dos popurris encadenats pels infants més menuts de la primària… vols gaudir-los?

Enllaç: https://vimeo.com/718991939

 

 

Segon cicle

Al segon cicle hem ballat, tocat i cantat…

Primer, amb la dansa encadenada d’Els pals, tradicional de València i que tant agrada a grans i menuts. Els infants de tercer passen els pals als seus companys i companyes de quart, i així podem continuar donant visibilitat i fer viu aquest art tan important com és la dansa popular i tradicional valenciana.

Els ritmes dels pals fan viva la flama d’aquest país que mai no s’atura.

Després, tercer ha enregistrat en àudio, amb micròfons de professionals, el cànon de Tres i tres. Però, a més a més, l’hem fet botant una pilota de tenis, també a cànon, amb destresa musical i corporal. No us el podeu perdre!

Alhora, els infants de quart preparaven la cançó  d’Un sabater de Picanya amb xilòfons i metal·lòfons. Violins que tocaven Aitana Iniesta i Jaume. El violoncel, Estela; la trompeta, Vera Torre; el piano, Martí i Aitana Vicente; i la bateria, Guillem. Una orquestra que fa gaudir de la cançó popular més característica del nostre poble. Un, dos i tres, que comence la festa!

Enllaç: https://vimeo.com/717425626

 

 

Cinquè de primària

En un principi el projecte consistia a fer cançons del nostre territori que ens agradaren i fer-ne versions. Però, el mestre Josep havia encetat el projecte de fer una pel·lícula i vam pensar a fer a les sessions de música la Banda Sonora Original de la pel·lícula.

I així ha estat. No hem tingut massa temps, però els infants s’han organitzat a la perfecció, i després de debats, de fer, de desfer, de tocar i de retocar, han aconseguit crear i compondre unes cançons pròpies per al projecte dignes i amb qualitat. Hem enregistrat les cançons en directe amb micròfons professionals totes elles, excepte la cançó del futur, on el grup ha utilitzat un sintetitzador i una flauta travessera per saber apropar-nos a allò que, per què no, potser serà la música del futur.

Una nova lliçó de treball, d’esforç, de constància i d’implicació del grup de cinqué davant els projectes musicals i d’escola.

No us podeu perdre la pel·lícula!

 

 

 Sisè de primària

El grup de sisé ha treballat de valent durant aquest curs. A més de dur endavant els projectes de Sí a la pau i d’Els gots, han rematat el projecte de Somriures amb Llorenç amb quatre presentacions del conte. Han assajat, han fet els guions de les presentacions i moltes més coses que ja sabeu i de les que podeu gaudir al QR del conte.

Ara, a final de curs, ens hem embarcat en una altre projecte: Salvem la Música a l’Escola.

La nova llei d’Educació estableix canvis respecte a l’àrea de música que evidencien certa desvalorització de la matèria. Per tot plegat, els infants de sisé i el mestre decidírem fer un vídeo reivindicatiu, on els xics i les xiques de 6è mostren les seues habilitats musicals, quin significat té la música  per a ells i elles, i què hi ha provocat el fet de poder gaudir d’aquest art a l’escola des dels tres anys. I tot, mitjançant aquest llenguatge de possibilitats infinites i que sols fa bé als nostres infants i joves… Aquests es pregunten…, “però mestre, això per què? Llevar la música! Quin desastre!

Sols puc que llevar-me el barret per les reflexions, la feinada i l’estima que ha sabut transmetre el grup de sisé durant aquests nou anys musicals, i donar un GRÀCIES GEGANT!!!

Enllaç: https://vimeo.com/719407231

 

Escorgavina

El comiat del cor d’enguany no podia ser-ne un altre. Amb els micròfons professionals enregistràrem la cançó que va compondre el mestre Ferran fa ja uns anys “En valencià”.

Volíem fer una altre tipus de vídeo, però el que passa… el temps es tira al damunt, i vam decidir fer un vídeo més senzill, però alhora igual de reivindicatiu.

Una cançó que parla del valor del valencià, d’escriure, de llegir i de viure en valencià.

Com cada any, la festa de comiat ha consistit a veure el vídeo, acomiadar-nos dels amics i les amigues de sisé de primària amb una gran ovació per la seua feina durant tants anys en el cor, tot i que saben que en primer de secundària poden seguir cantant; acomiadar-nos tots i totes amb unes paraules del mestre, i gaudir d’un gelat ben fresquet, perquè amb aquest sol que bada les pedres, no hi ha res millor que un gelat i bona música.

I per cert, el cor encara no ha acabat, ja que participarà de la presentació del conte Somriures amb Llorenç amb els xiquets i xiquetes de sisé els pròxims dissabte 25 de juny, a les 12.00h, en la Fira de l’edició Independent (edifici Veles e vents de la Marina de València); i el dilluns 27 de juny a les 19.00h al Teatre Micalet, on participarà en el final de curs de les coraletes del Raconet del Micalet presentant el conte.

I després… a descansar!

Gràcies infants per fer possible aquest projecte d’escola que és el cor.

 

Enllaç: https://vimeo.com/717427354