96 159 05 94 — correuclickedu

ELS DRETS HUMANS NO SÓN CAP PRIVILEGI. EL PROJECTE TEMÀTIC EN SECUNDÀRIA

ELS DRETS HUMANS NO SÓN CAP PRIVILEGI. EL PROJECTE TEMÀTIC EN SECUNDÀRIA
15/03/2021 Loli Company

Com ja sabeu, enguany el projecte temàtic de l’escola se centra en els Drets Humans. Des de l’àrea de llengua, en 3r i 4t d’eso, vam encetar-ne el treball fa gairebé dos mesos. Hem desenvolupat el projecte de manera individual o per parelles, i el primer que hem fet, ha estat triar un mes del calendari. Com ja sabeu, cada mes se centra en un dret, o en diversos, de la Declaració Universal dels Drets Humans, i inclou força referències per poder investigar i treballar-hi.

Hem seguit un guió per desenvolupar els projectes, que sí o sí han tingut present l’objectiu de difondre’s, de fer-los conèixer dins de l’escola i, en la mesura de les nostres possibilitats, fora d’aquesta. Hem volgut desenvolupat idees fonamentals com el de ciutadania crítica; fer-nos conscients que front al fet que aquesta societat prioritza l’individu sobre la col·lectivitat, hem d’escoltar-nos i expressar-nos, i tenir cura els uns dels altres. Com a joves, els nostres xics i xiques han seguit la seua, han llegit, s’han informat per diversos mitjans i per ser ben conscients que els drets no són cap privilegi i que es poden perdre.

Hem vist un documental ben recomanable, D.R.E.T.S,  coordinat i elaborat, entre d’altres, per l’Associació per la Cooperació Entre Comunitats. Aquest treball se centra en el dret a la salut, tot reflexionant sobre el Decret Llei 16/2012 de 20 d’abril, que suposà una  vulneració gravíssima del dret universal a la salut. I hem comprovat com a partir de la vulneració d’aquest dret, moltíssims altres cauen. També hem recomanat de veure la pel·lícula Adú i Una qüestió de gènere, que teniu al  calendari. A partir d’ací, hem reflexionat, i cada persona o parella  veurà com lligar-ho tot plegat amb el seu treball.

Hem entrevistat algunes de les persones que apareixen al calendari i els alumnes han aprofitat la informació que ens han aportat per a desenvolupar els seus projectes: Aràdia Ruiz, de la Cooperativa el Rogle; Adrià Sisternes, de l’European Free Aliance; Dolores Jacinto i Marcela Bahamón, membres de l’associació Pofesionales del Hogar y los Cuidados.

A partir d’aquestes activitats inicials, de la lectura de diversos articles, i d’haver pres algunes decisions quant a objectius i producte final, de treballar les diferents fonts d’informació i d’un procés de setmanes, els xics i les xiques de 3r i 4t comparteixen ara els seus treballs.