96 159 05 94 — correuclickedu

DRETS HUMANS

DRETS HUMANS
04/05/2021 Loli Company

Els Drets Humans formen part de la base d’un tema molt debatut últimament, ja que a causa de la pandèmia i de les mesures que els països han pres per contenir l’expansió del virus, els nostres drets s’han vist afectats greument.

 

Però, ara bé, què són els drets humans? Es tracten de normes que reconeixen la dignitat de tots i cadascun dels éssers humans. A més a més, marquen la manera en la qual els individus viuen en la societat i es relacionen. Per altra banda, les lleis subjectes a aquests exigeixen als governs que realitze determinades accions i de la mateixa manera els n’impedeix d’altres. Actualment es troben recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans, la qual va ser pactada per representants de moltes les regions del món. Va ser proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948 a París. Consta de 30 drets inalienables i universals, on tothom comparteix la mateixa condició dels drets.

 

Seguint en aquesta línia, trobem allò que coneixem com ODS, és a dir, Objectius de Desenvolupament Sostenible. Es tracten d’uns Objectius mundials que es van establir el 2015 per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir el benestar de les persones per a l’any 2030. Va ser firmat per 193 països compromesos per 17 propòsits i 169 metes que consten en l’Agenda 2030. Els diversos propòsits tenen relació amb els drets humans esmentats anteriorment, ja que una majoria dels ODS tracten, de la mateixa manera, de drets humans vulnerats. D’acord amb allò dit podem deduir que ambdós “escrits mundials” vetllen pel mateix, és a dir, que si un dels drets humans es veu afectat, el seu ODS corresponent es veurà afectat de la mateixa manera, i viceversa.

 

Des del meu punt de vista, aquest acord establert entre països  mitjançant l’Agenda 2030 ha donat molt bons resultats, ja que està fent que ens conscienciem, fins i tot els més petits. Tot i que no es pot aconseguir que tothom estiga d’acord, ens podem conformar amb una majoria. Només amb que cadascú individualment tracte de canviar, dóna certa esperança a qui de veritat la necessita. Hi ha gent que pensa que aquests només ajuden persones pobres o sense recursos i que per tant ells no han de contribuir perquè no els afecta però això no és així. Qui es preocupa del medi ambient? Qui vetlla per la pau? Qui assegura l’aconseguiment de les metes? Açò és feina de tots a més, què té de dolent ajudar a qui està pitjor que nosaltres?

 

Tots i totes estem d’acord que amb la pandèmia s’han deixat de banda tant els drets humans com els ODS. Ens hem centrat a protegir-nos i ens hem oblidat d’allò més important. Si ho deixem de banda, quan tornem a reprendre el problema s’haurà fet més i més gran. Deixar-ho de banda no és una bona opció. Cada minut que passa estem perdent oportunitats. Per tant, no hem d’abaixar la guàrdia, tant en la pandèmia com en l’acompliment i el respecte dels drets inalienables. Potser hi ha gent que pense que tot aquest tema no és important, però està clar que sí que ho és. Arribarà un punt en el futur que ja serà massa tard per començar a canviar les coses i ja no ens haurem de preocupar per epidèmies ni malalties. Arribarà un punt on tot s’acabarà, però personalment no vull que siga tan prompte: preferisc pressionar els de dalt i que es donen aire per centrar-se en allò més important, que redacten polítiques o que acompleixen allò pel qual els vam elegir. La Covid19 no és una excusa per deixar de banda allò a què un s’ha compromés. Els drets humans inclouen a tothom, pel simple fet de ser persones, i no s’hi estan respectant. Cal que fem un canvi aviat, si no volem que tot esdevinga una massa de problemes que quan ens caiga al damunt, no hi haja ningú que la pare. Hem de canviar i ho hem de fer ja.

 

Helena Gandia Canós

4t d’eso

Helena_ddhh-escolagavina