96 159 05 94 — correuclickedu

“DONA SAHRAUÍ, TU M’ENSENYARES A LLUITAR”

“DONA SAHRAUÍ, TU M’ENSENYARES A LLUITAR”
01/03/2021 Sandra Cuevas

MARÇ 2021

Esjaba Messaoud és una jove sahrauí valenciana nascuda als campaments de població refugiada sahrauí. S’ha criat a la Pobla Llarga. Ací ha crescut, ha estudiat i hi té la seua família valenciana. En fer-se gran enceta el seu camí com a activista: comença a participar en actes i esdeveniments en defensa dels drets del seu poble, el poble sahrauí; participa en algunes ocasions al Consell de Drets Humans en la seu de Nacions Unides a Ginebra, en diferents conferències internacionals i nacionals per exposar la situació del conflicte sahrauí. Ara mateix treballa denunciant l’espoli dels recursos naturals en els territoris ocupats del Sàhara Occidental.

Vam parlar amb ella just una setmana després que Marroc violara l’alto al foc signat el 1991. L’ONU tardà tres dies a pronunciar-se i condemnar la  violació de l’alto al foc per part de Marroc, després de 29 anys de pau. I davant la violació dels drets humans que sofreix el poble sahrauí des de fa tant de temps, ens diu Esjaba, li té corpresa la doble vara de mesurar i la subordinació per part del govern espanyol i de l’ONU a altres interessos, com ara les polítiques migratòries o les econòmiques.

Tot i totes tenim dret a viure, i a fer-ho lliurement i amb seguretat (art. 3), a no ser esclavitzats (art. 4) i ningú no té dret a torturar-nos ni a tractar-nos de forma cruel i inhumana. Tanmateix, com el poble sahrauí, n’hi ha massa arreu del món, que no gaudeixen d’aquests drets com caldria.

De tot plegat també en vam parlar amb Adrià Sisternes, nascut a Canals i membre de l’European Free Aliance, federació de partits polítics (47 partits de 19 estats de la Unió Europea), regionalistes, federalistes… que comparteixen la defensa del dret a l’autodeterminació. Advoquen per tota la defensa dels DDHH i polítics, que no estan garantits com caldria. El dret a l’autodeterminació n’és un exemple. Aquest és un dret reconegut en la legislació internacional, és un dret protegit, està blindat dins de les legislacions. És un dret inalienable que passa per tot el que ens permeta decidir pel nostre futur i pel nostre estatus polític. El seu treball és important, perquè alcen la veu, denuncien, critiquen, posen els drets de moltes persones en el focus del debat parlamentari i en els mitjans de comunicació.

Al mes de març incloem altres dos activistes defensors dels drets humans. D’una banda, Aminatou Haidar, dona sahrauí, activista empresonada pel govern marroquí per defensar els drets del seu poble, en sap bastant de tot plegat. El 2019 el seu treball fou reconegut per la fundació  Right Livelihood Award amb el Premi Nobel Alternatiu, compartit amb Greta Thunbergh, activista pel medi ambient.  De l’altra, tenim Sidi Mohamed Dadach, que és considerat el Mandela sahrauí, pel fet de voler transmetre que la lluita per l’autodeterminació del poble sahrauí no és només important per a les dones i els homes del seu poble, sinó per tothom, perquè és la lluita per la defensa del nostre dret com a col·lectius humans.

Les referències que incloem aquest mes són diverses i aporten noves mirades. Perquè la tortura i l’esclavitud no són els mitjans per fer callar el dret a viure, i a fer-ho lliurement i amb seguretat. Podeu llegir Vides aturades, de Bel Olid, o la revista Idees, farcida d’articles molt interessants. Podeu veure  Per molt que bufe el vent, de David Segarra, o Hannah Arendt de Margarethe von Trotta. I si us ve de gust, submergir-vos en la xarxa: consulteu European Free Aliance o Sáhara con derechos.