96 159 05 94 — correuclickedu

Concurs “Maria Ibars” de lectura en veu alta: un gran model

Concurs “Maria Ibars” de lectura en veu alta: un gran model
13/05/2022 albert

La final del concurs de lectura en veu alta Maria Ibars no va decebre. Vam viure, de fet, uns moments de calidesa, de goig i d’emoció per la lectura de nivellàs. Ho va dir el mestre Albert, en la presentació: els valencians volem ser grans lectors europeus, i aquest és un dels moments que afig valor a l’escola i a tots nosaltres que participem, de públic i de concursants, perquè al remat tots som lectors. Grans lectors “finlandesos”.

Una altra cosa que va dir el mestre Albert: els valencians som en l’estadística dels no-lectors: només el 5% dels valencians llegim en valencià. Però aquesta no és la nostra realitat. No volem que siga més la nostra realitat. Ben al contrari, som valencians convençuts de la lectura i dels seus beneficis: som 100% lectors de llibres en valencià. Vet ací quina aposta ferma en favor del coneixement. De l’escola que ens fa lliures.

L’onze de maig quedarà també com una de les vesprades més belles de l’escola, en favor de la lectura, en l’any del centenari Joan Fuster. De fet, si tots els participants ho van fer de manera extraordinària, la lectura dels aforismes (a partir de cinqué i de sisé) afegí una cirereta de culte, homenatge al nostre gran homenot.

El mestre Albert també va afegir que, aqueixa lectura de primer a sisé és un assaig d’avaluació de com avança l’escola, com aprenen els infants dels 6 als 12, com són capaços d’emocionar-nos amb una lectura: la veu i els llibres. No calia res més.

Això també mereixia de repetir-se davant cent famílies, o dues-centes, dfins i tot de tots els mestres d’escola que es creuen la lectura… Ah, com llegien les grans poetes russes en estadis on hi havia milers d’homes i dones escoltant-les. I això en situacionns difícils, de polítics corruptes, destralers i feixistes… No sabem si d’això el mestre Albert diria res més.

“A joc de daus vos a comparareu”