96 159 05 94 — correuclickedu

Cinema inclusiu: cinema per tots i totes

Cinema inclusiu: cinema per tots i totes
20/01/2019 Loli Company

Dijous passat, 17 de gener, vam assistir a la presentació del curtmetratge Tiempo de Blues, de Miguel Ángel Font Bisier, el primer INCLUENCER del nostre calendari. Fa uns dies ja us explicàvem qui és i a què es dedica. Doncs bé, ara podem fer-vos cinc cèntims d’aquest projecte de cinema inclusiu que es presentà dijous passat. Entre els assistents, hi havia Antoni Raya, Director General de Diversitat Funcional de la Generalitat Valenciana, que va comentar que el curt és una oportunitat per trencar la barrera de les diferències. Destacà el fet que el curt fa servir diferents sistemes de comunicació augmentativa per fer accessible la història a les persones sordes, cegues i sordes-cegues. I que és molt important tenir ben present que si bé la inclusió sociolaboral de tothom és fonamental, cal anar més enllà, perquè la plena inclusió socials passa per tots els àmbits, també la cultura i l’oci. També hi era present Nuria Cidoncha, productora del curt i cofundadora d’AEDAVI (Associació per una Educació Audiovisual Inclusiva), que assenyalà que la creació del curt ha sigut un projecte col·laboratiu de moltes entitats i associacions.

Miguel Ángel Font explicà que el curt és un projecte personal i íntim, el guió del qual va escriure fa dos anys, atenent a una circumstància personal concreta. Al llarg d’aquests dos anys, a partir del seu projecte anterior Xmile, ha conegut molta gent amb discapacitat que li ha fet replantejar-se la proposta inicial de Tiempo de Blues (que tampoc no es deia així en l’origen). N’han creat el títol, la imatge corporativa i el signe. Destacà també que no és un curt protagonitzat per gent amb discapacitat, sinó la història emocional d’una xiqueta que poden gaudir totes les persones gràcies als diferents llenguatges accessibles. En aquest procés s’ha encetat una via científica d’investigació de les diferents ferramentes d’accessibilitat. El curt inclou l’accessibilitat tradicional, l’audiodescripció, els subtítols i la llengua de signes. I entre les persones que formen part de l’equip, que en són 25, n’hi ha cinc que tenen alguna discapacitat, i que participen plenament en el disseny, la presa de decisions, la realització de diferents tasques… Com ara la redacció d’un informe d’accessibilitat que dóna informació detallada i molt rellevant a l’empresa que s’ha encarregat de fer accessible el curt, tal i com hem explicat.

El projecte ha anat una miqueta més enllà. Tal i com explicà Miguel Ángel, no podien desaprofitar la idea que el cinema és l’art que inclou totes les arts i que el procés els ha donat tanta informació i riquesa de vivències, que han decidit fer-ne un documental. Perquè es tracta de fer cinema i de fer un exercici d’empatia, perquè entenguem que tots formem part de la societat. Ací en teniu el tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=WdYQnTiXfwI

Participar en aquesta presentació ha estat molt interessant i sens dubte un espai d’aprenentatge. Per això ja pensem com aprofitar-ho tot plegat perquè els nostres xics i xiques també n’aprenguen.