96 159 05 94 — correuclickedu

CAPÍTOL 7 – SEGURETAT O LLIBERTAT? (CINQUÈ)

CAPÍTOL 7 – SEGURETAT O LLIBERTAT? (CINQUÈ)
11/05/2021 Loli Company

Si fem una ullada a alguns dels camps de batalla que han definit la lluita dels drets humans en els últims deu anys, podríem parlar-ne durant hores i hores.

Un dels fets que causa preocupació a la societat i que ha anat en augment és l’ús de les macrodades i la tecnologia de vigilància.

Aquesta passada dècada ha donat un gir “orwellià” amb el creixement de les grans empreses tecnològiques que tots coneixem: Facebook, Google, Instagram i milers d’aplicacions més, recullen i monetitzen les nostres dades personals, tota una amenaça als nostres drets humans. Aquesta plataformes són tan atraients i generen addicció que, de manera gratuïta, ens atrapen en les nostres hores mortes. Des de ben menuts, el reclam és constant, cosa que provoca la més ràpida immersió en el capitalisme més endimoniat dels últims temps. Per desgràcia la pandèmia ens ha servit com a excusa per incrementar l’ús d’aquestes plataformes en petits i grans, fet que també es reflecteix a l’escola. El primer pas estava clar: tenir controlada la població per muntar un sistema on poder campar a plaer.

Si amb això no en teníem prou, també ens hem vist induïts a una falsa sensació de seguretat en què crèiem que simplement compartíem fotos amb uns quants amics. Cada vegada queda més clar que la informació que fem arribar a altres persones s’utilitza com a arma capitalista i com a mitjà per difondre perillosa desinformació, a més de crear confusió entre la societat. Julio Cortázar ja deia que la humanitat començarà veritablement a merèixer el seu nom el dia en què haja cessat l’explotació de l’home per l’home.

Al 2021 recau tot el pes amb l’anomenada “indústria de la influència”, en forma de plataformes de xarxes socials, motors de cerca en Internet, corredors de dades i empreses tecnològiques que analitzen les nostres dades personals i que comercien amb prediccions sobre els interessos, les característiques i la conducta de la gent amb la finalitat de màrqueting i publicitat. Aquesta tendència s’ha convertit en una de les amenaces més grans i més sinistres de la nostra era per a la societat.

Aquest control ha arribat a un punt desorbitat quan, alguns països com Xina comencen a controlar, fins i tot, la nostra vida quotidiana amb càmeres de reconeixement facial, una invasió de la intimitat per a la majoria de la societat, que corre el risc de caure sota la lupa d’un “Gran Germà” que tot ho veu, des de creuar el carrer per on no hem de fer-ho fins a saber on anem en cada moment.

Una de les últimes pel·lícules que vam veure a cinquè fou El Show de Truman, que despertà l’interès dels alumnes per saber on estan els límits i els drets en una societat que avança desenfrenadament cap al control més absolut. Víctor García, Dídac Gómez i Nico Ferreiro ens ho conten al

Capítol 6 – Seguretat o llibertat?

Josep Pineda

Tutor de cinquè | Escolagavina