96 159 05 94 — correuclickedu

ACTE DE LLIURAMENT DEL PREMIS CONCEPCIÓN ALEIXANDRE

ACTE DE LLIURAMENT DEL PREMIS CONCEPCIÓN ALEIXANDRE
10/03/2019 Loli Company
lliuramentPremidonescientifiques3-escolagavina
lliuramentPremidonescientifiques1-escolagavina

Dijous passat, 7 de març, tingué lloc al Centre Cultural de Picanya l’Acte de lliurament del Primers Premis Concepción Aleixandre per a dones científiques valencianes.

El perquè dels premis és doble. D’una banda, hi ha la voluntat de retre homenatge a aquesta dona valenciana nascuda el 1862, que va combinar la medicina -en l’especialitat de ginecologia-, la pedagogia, l’activisme, el feminisme, a més de ser inventora i sufragista. De l’altra, i lligat al primer objectiu, aquests premis volen estimular i reconèixer el treball de les dones en l’àmbit de la ciència al País Valencià.

 

I de les dues categories en què s’atorguen aquests premis volem destacar el Premi Local, perquè l’ha obtingut Duna Roda, antiga alumna de l’escola. Duna és llicenciada en geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va fer el darrer curs de carrera becada en la University of Califòrnia Santa Creu; i el màster en la University College London amb una beca de l’Obra Social La Caixa. Doctorada en Geomorfologia Tectònica per l’Imperial College de Londres, actualment desenvolupa el seu treball en el GFZ de Potsdam, el Centre d’Investigació Alemany de Geociències, després d’haver rebut en 2018 la prestigiosa Beca Marie Curie de la Unió Europea.

Duna investiga com la tectònica i els canvis climàtics del passat han afectat l’evolució del paisatge, l’erosió i la sedimentació, per a la qual cosa fa servir dades empíriques de camp, tècniques de laboratori, models digitals del terreny i imatges de satèl·lit.

Estem, doncs, d’enhorabona per diversos motius: per la iniciativa de convocar aquests premis, per la quantitat i la qualitat de propostes presentades, i perquè Duna Roda haja estat una de les dues persones premiades. I també perquè l’Ajuntament de Picanya i les persones que s’ocupen de l’organització dels premis ja pensen en la segona edició amb noves propostes.