96 159 05 94 — correuclickedu

9 D’OCTUBRE: DRETS VALENCIANS, DRETS UNIVERSALS

9 D’OCTUBRE: DRETS VALENCIANS, DRETS UNIVERSALS
09/10/2020 Sandra Cuevas
escola gavina

Avui commemorem l’entrada de Jaume I a la ciutat de València el 1238. Aquesta data es commemora des de 1338, tot i que Felip V, al segle XVIII, va prohibir-ne la celebració amb els Decrets de Nova Planta, que derogaren els Furs, implantaven el centralisme i l’absolutisme, i prohibien l’ús del català a la corona d’Aragó i, doncs, a les terres valencianes, –com faria novament Francisco Franco dos segles després.

El 10 de desembre de 1948 l’Assemblea General de les Nacions Unides aprovà i proclamà la Declaració Universal dels Drets Humans. Mentrestant, a casa nostra, ni drets individuals, ni col·lectius, ni universals. Molt ha plogut d’aleshores ençà i la Constitució Espanyola proclama a hores d’ara que les normes relatives als drets fonamentals i a les llibertats que reconeix, s’interpretaran de conformitat amb la Declaració Universal dels Drets Humans, i els tractats i acords internacionals. Tanmateix, encara hi ha qui creu fermament – o fa com que creu, perquè hi té molt d’interès…- que les fronteres polítiques són quelcom inamovible, com si un cert determinisme biològic les pogués explicar. I n’hi ha massa que pensen i defensen la utilitat, la riquesa i el valor de les llengües segons el nombre de parlants.  I encara en són més els que estan convençuts que de diners, per tirar endavant, els valencians i les valencianes en tenim prou. Doncs, ves per on, no és així.

Al gener de 2020 Espanya va rebre 275 recomanacions per millorar en drets humans. Alguns d’aquests ens són ben pròxims: dret a parlar la nostra llengua (art. 2), a una llei igual per tothom (art. 7), a entrar i sortir lliurement del nostre país (art. 13) o a pertànyer a un país diferent del nostre (art. 15); dret a la llibertat d’expressió (art.19) , a viure dignament (art. 22), a tenir una casa i assistència sanitària (art.25); dret d’anar a l’escola (art. 26)… I així, fins a 30.

Al mes de març vam haver-nos de tancar a casa i quan n’hem eixit de nou, ho hem fet amb un morrió. Avui, 9 d’octubre de 2020, la pandèmia ens impedeix de reunir-nos i manifestar-nos pels carrers del cap i casal, tot i que la Plataforma 9 d’Octubre organitzarà una concentració davant les Corts Valencianes amb representants de les diferents organitzacions que en formen part i que tots els anys convoquen la manifestació.

El morrió no ens ha impedit de fer escola i de commemorar el 9 d’octubre. Per això, els xiquets i les xiquetes de primer cicle van representar ahir l’Oroneta i el Rei, i els alumnes de secundària dels quatre cursos van fer una ruta cultural pel cap i casal, farcida d’història i de convivència. I la setmana vinent els alumnes de 3r cicle en faran la seua commemoració pels carrers de València.

I les mascaretes i la distància d’1.5m tampoc no ens impediran de recordar-nos que cap Estat, cap grup, cap ésser humà, pot utilitzar cap principi d’aquesta Declaració per suprimir el drets i llibertats que s’hi proclamen (art.30 DUDH). Perquè els drets valencians són drets individuals, col·lectius i universals.