96 159 05 94 — correuclickedu

50 anys construint l’escola dels valencians

50 anys construint l’escola dels valencians
02/11/2017 albert
L’any 1964, un grup de mestres i estudiants de magisteri valencians vam començar a reunir-nos en la seu de l’entitat Lo Rat Penat. Alguns procedíem dels cursos de valencià i uns altres de les joventuts ratpenatistes. Vivíem en
plena dictadura franquista amb el nacionalcatolicisme com ideologia dominant i, conscients de l’adoctrinament que ens transmetien i de la nul·la formació que ens havia aportat l’escola de Magisteri, convençuts que calia un canvi escolar i la introducció del valencià a l’ensenyament, vam dinamitzar la Secció de Pedagogia d’aquella societat. Des d’aquesta vam organitzar diverses activitats d’autoformació i divulgació entre les quals unes trobades que denominàvem estatges.
En aquesta línia vam celebrar el primer estatge “Llengua i Cultura”els dies 23, 24 i 25 de març de 1967. Era la primera vegada que en la postguerra es plantejava, s’argumentava i es reivindicava la necessitat d’introduir la nostra llengua a l’escola. Escollírem Sant Pau d’Albocàsser com el lloc per fer l’esmentat estatge, per tal de mostrar la nostra voluntat de considerar-nos hereus dels mestres valencianistes que havien organitzat la primera Colònia Escolar Valencianista en aquell mateix lloc, l’any 1933: Carles Salvador, Enric Soler i Godes, Antoni Porcar i Candel i Francesc Boix.
Ara, 50 anys després, el valencià està en moltes aules del país i nosaltres, mestres jubilats i jubilades, membres fa 50 anys de la Secció de Pedagogia de Lo Rat Penat, volem celebrar-ho recordant el camí seguit i mostrant els recursos i accions que ens varen ajudar en el procés de consecució d’una escola valenciana.
Alhora, desitgem contribuir a la reexió sobre els camins que ens cal seguir encara, en un recorregut contemporani per una escola en valencià i per una pedagogia –la pedagogia Freinet, amb la qual ens vam identicar– que, encara que fou generada al segle XX, continua vigent al segle XXI