Diàlegs i filiacions, tornen els Bàsics de la Filmoteca

Posted on gener 18, 2017 
Filed Under cinema

basics-filmoteca

La Filmoteca, en col·laboració amb la revista Caimán Cuadernos de Cine, organitza, a partir d’aquest mes de gener i per sisè any consecutiu Bàsics Filmoteca, una programació especial sobre la història del cinema. Aquest projecte, a més de l’objectiu de difondre la cultura cinematogràfica en un sentit ampli, té també una motivació didàctica, que es concreta en les presentacions de les pel·lícules a càrrec de persones especialitzades i l’elaboració d’un dossier complementari a cada sessió.

Segons expliquen els organitzadors, en aquesta edició el que es pretén proposar a través de més d’una vintena de significatius títols, és una determinada lectura de la història del cinema considerada com una vasta i diacrònica xarxa de vasos comunicants. L’objectiu és il·luminar les ressonàncies o connexions que es donen entre pel·lícules pertanyents a diversos períodes històrics i diferents geografies cinematogràfiques.

Amb l’excepció del quartet que, a manera d’epíleg del cicle, plantejaran al juny a partir de Centauros del desierto (la seua ombra és molt allargada, sobretot en el cinema americà dels setanta, com confirmen Taxi driver o El cazador, però els seus ecos ressonen també en París, Texas), els films seleccionats es presenten formant parelles. Amb aquests duets tenen la intenció de mostrar, més enllà del possible gest anecdòtic que pot suposar l’operació intertextual de la cita, les estretes relacions estructurals que dues –o fins i tot més– pel·lícules poden mantenir entre si, i com cineastes de diferent procedència, època i personalitat creativa, en un joc de paternitats i filiacions, dialoguen a través d’un espill de mirades. El duet programat al gener està compost per The quiet man i Innisfree un evocador homenatge en el qual José Luis Guerin rastreja les empremtes que ha deixat en el temps i en el paisatge la mítica pel·lícula de Ford.

No deixeu a més de fer una ullada a l’apartat Bàsics filmoteca de la web de la filmo doncs allà mateix podeu trobar un bon i útil rebost de fitxes de les pel·lícules programades en diverses edicions.

Save

Save

Save

Save

Save

Comentaris

Leave a Reply