França podria advertir per llei del Photoshop

Posted on setembre 29, 2009 
Filed Under fotografia

No volíem deixar passar per alt una notícia que fa uns dies s’ha publicat en una gran part de diaris i publicacions on-line. Un grup de parlamentaris francesos liderats per la diputada Valérie Boyer de l’UMP, el partit de Sarkozy, estudia proposar una llei que obligaria a indicar si una fotografia personal ha estat retocada amb programes com Photoshop o Gimp. La diputada argumenta que la publicació de fotografies personals retocades és un problema de salut, especialment per a grups d’adolescents que volen imitar models publicitaris. “Aquestes imatges poden fer creure en una realitat que sovint no existeix”, va comentar Valérie Boyer, afegint que la llei ha d’aplicar-se a les fotografies de premsa, a les campanyes polítiques, a la fotografia artística i a les imatges dels envasos, així com als anuncis. D’aprovar-se la llei aquestes imatges haurien d’anar acompanyades de la indicació ‘Fotografia retocada per a modificar l’aparença original de la persona’. Pensem que la notícia és interessant per ser portada a alguna sessió de tutoria on es treballe la qüestió de la imatge personal, la construcció dels ideals de bellesa,… però també per reflexionar sobre què és allò real o no en el món de la imatge, si és vàlida aquesta dicotomia. En aquest sentit i per als amants de la fotografia y que vulguen aprofundir en el tema, recomanem el llibre de Joan Fontcuberta “El beso de Judas: fotografía y verdad”.

Comentaris

Leave a Reply