Totó, el paradís del cinema a Nazaret

Posted on maig 17, 2016 
Filed Under cinema, educació, festivals

toto_16

L’arribada d’una notícia com aquesta és sempre motiu de celebració. Es posa en marxa la primera edició de Totò. Festival de Cinema Itinerant que quasi a ulls tancats ja podem assegurar és tracta d’una iniciativa molt però que molt suggerent. Totó, que amb el nom vol retre homenatge al protagonista de Cinema Paradiso, per la seua fascinació pel cinema, es celebrarà el diumenge 22 de maig al barri de Natzaret, més concretament al pati del Col·legi Ntra. Sra. Dels Desemparats (C/ Alt del Mar). L’esdeveniment, està dirigit a un públic infantil i familiar i a tot aquell interessat en el cinema com a eina educativa i artística. El Festival començarà a les 10.00 del matí amb un ‘esmorzar compartit’ obert a totes les edats, en què els assistents poden portar el seu tassa del desdejunar i alguna cosa per compartir.
A partir de les 11:00 hores, els més menuts podran convertir-se en cineastes i participar en diferents tallers audiovisuals, totalment gratuïts de temàtica variada, com un taller de cinema negre a càrrec de Luminària, un taller de remakes de la mà de Miquel Tello, un taller de reportatge amb Cinesin o un taller de precines amb Nautilus Audiovisual, entre d’altres.

Paral·lelament, s’organitzarà una ruta guiada per Natzaret, per conèixer la història del barri. A les 16:30 hores es celebrarà la Trobada Audiovisual: un diàleg compartit sobre Cinema, Educació i integració social, en què parlarem amb persones i col·lectius de València que utilitzen l’audiovisual com a recurs pedagògic. A les 17:30 hores començarà la Mostra de Curtmetratges, una selecció de treballs realitzats per nens i joves de diferents nacionalitats, dividits en tres seccions: Totò Documenta, Totò Experimenta i Totò a València. Finalment, a les 19:00 hores es projectarà “La planta despetrificadora”, cortometra- je realitzat pels nens del Taller de cinema Totò, entre febrer i abril de 2016 al barri de Natzaret.

Totò és un projecte audiovisual per a xiquets i joves, desenvolupat sota la convocatòria d’ajudes Emergents de la Universitat de València. L’activitat va començar al mes de febrer amb un taller de cinema al participar 17 nens d’entre 8 i 12 anys de diferents col·legis i col·lectius de Natzaret. L’objectiu era realitzar un curtmetratge en el que el barri, la seua vida quotidiana i els seus habitants fossen els protagonistes. D’aquest taller va sorgir La planta despetrificadora, un curtmetratge d’aventures en el qual un grup de xiquets ha d’enginyar per salvar el seu amic Fernando, que ha quedat petrificat, víctima d’una broma i l’estrena  serà el dia 22 de maig al festival Totò.

Pel seu caràcter itinerant, les següents edicions es traslladaran a altres zones de València on l’oferta cultural siga escassa i el cinema tot just tinga presència en la vida pública. Però ara toca gaudir d’aquesta primera edició d’una iniciativa amb esperit de transformació pedagògica, creativa i social ben necessària.

Comentaris

Leave a Reply