Ovni 2016: la frontera com a centre

Posted on març 2, 2016 
Filed Under cinema, festivals, video

ovni_16_a

De certàmens i festivals de cinema, vídeo i arts visuals en general n’hi ha molts. Sovint els enllacem via banner a les columnes laterals i rarament portem a portada algun en concret. Però en aquesta ocasió volem detindre’ns en un en particular per la senzilla raó de que posa al nostre abast un rebost de peces, moltes de les quals ben poden ser utilitzades amb els nostres alumnes i en diferents àrees temàtiques.

Els Arxius de l’Observatori tenen un caràcter intencional i temàtic: facilitar una crítica de la cultura i la societat contemporànies utilitzant diferents estratègies: vídeo art, documental independent, arqueologia dels mass mèdia. Recullen tota una constel·lació de treballs dispars, el seu denominador comú és la lliure expressió i reflexió sobre les pors i els plaers individuals i col·lectius; construint en conjunt una visió de múltiples facetes, milers de petits ulls, que aprofundeixen i exploren el nostre món, o anuncien d’altres possibles. Un discurs on els principals valors del qual són la heterogeneïtat, la contradicció, i la subjectivitat des del qual es realitza. Per si sol un revulsiu a la clonació i repetició dels mass mèdia corporatius.

Del 2 al 6 de març, l’OVNI · Observatori de Vídeo No Identificat, explora mitjançant l’audiovisual en una temàtica d’incòmoda actualitat. La frontera tendeix a expandir-se: explosiona en subcontractes en tercers països i implosiona en fronteres interiors, en dispositius de control, en detencions i desaparicions…; és a dir, tendeix a ocupar la totalitat del sistema i a esdevenir-ne centre. A l’ombra de la frontera com a sistema – allà on el control es troba fora de control, es crea el prototip d’una societat totalitària.

Respecte al tema de la migració existeixen una sèrie d’oblits decisius, que no només en dificulten una reflexió en profunditat sinó que n’alimenten visions excloents. El primer dels quals és l’oblit colonial – l’estreta connexió entre la migració, la colonialitat i la seua mutació global. El segon prové de limitar qualsevol reflexió sobre la migració a l’aspecte polític, policial, econòmic, demogràfic i humanitari… però rares vegades en termes de coneixement i saviesa; dels quals n’estem veritablement necessitats. Un tercer oblit consisteix en aplicar a les persones l’etiqueta “immigrant”, construint el seu  imaginari corresponent, i tancar-les dins… sense re(cor)dar que en realitat tot i totes migrem entre territoris, espais, temps i coneixement.

Si no podrem acostar-nos a l’OVNI en les dates oportunes, seguirem des de la distància la seua trajectoria si més no suggerent i reveladora.

Comentaris

Leave a Reply