Nou informe europeu: l’audiovisual a les escoles

Posted on gener 20, 2016 
Filed Under cinema, educació

showing_films

Un nou estudi de la UE, publicat per la Direcció General de Xarxes de Comunicació, Continguts i Tecnologia de la Comissió Europea, recomana la inclusió de coneixements cinematogràfics als plans d’estudi, el foment de l’establiment de regles generals per als sistemes de llicència, així com la contribució a un ús més ampli de les pel·lícules i altres continguts audiovisuals en els centres educatius d’Europa.

L’estudi es centra en els obstacles i les millors pràctiques en la projecció de pel·lícules i altres continguts audiovisuals a les escoles europees. Es divideix en tres capítols. El capítol de l’escola analitza la manera en què s’utilitzen les pel·lícules i com els coneixements cinematogràfics encaixen en els programes escolars. El capítol de la indústria explica com es posen a disposició de les escoles per la indústria del cinema. I finalment, el capítol de drets d’autor analitza el marc legal a Europa per a la projecció de pel·lícules en les escoles.

Les principals conclusions de l’estudi assenyalen que a les escoles els coneixements cinematogràfics no queden reconeguts com a objecte d’aprenentate, i més sovint la pel·lícula serveix com una il·lustració d’altres matèries. L’ensenyament dels coneixements cinematogràfics sovint depèn de la iniciativa dels professors individuals. En la indústria del cinema la concessió de llicències de les pel·lícules que es mostra a les escoles no és una prioritat per a la indústria, encara que existeixen molt bons sistemes de llicències en alguns estats membres. En la llei de drets d’autor, els estats membres de la UE han aplicat l’excepció per a la il·lustració de maneres molt diferents i hi ha una gran quantitat d’incertesa jurídica en les condicions en què les pel·lícules es poden utilitzar en el context de l’ensenyament.

L’estudi ofereix recomanacions sobre com facilitar millor l’ús de pel·lícules i altres continguts audiovisuals a les escoles europees. Les recomanacions seran utilitzades a avaluar el sistema de suport d’alfabetització del programa Cinema d’Europa Creativa MEDIA, i també s’incorporaran a les discussions sobre la reforma dels drets d’autor.

L’estudi complet és disponible ací en anglés.

Comentaris

One Response to “Nou informe europeu: l’audiovisual a les escoles”

  1. La nova web de CINEscola : 400 colps on gener 27th, 2016 3:23 pm

    [...] idea que va moure a posar dempeus el projecte de CINEscola des del 2004. Ho assenyalàvem fa tres apunts amb motiu del nou informe de la Comissió Europea: la integració a l’aula del cinema continua [...]

Leave a Reply