Found footage

Posted on juliol 23, 2009 
Filed Under cinema

Amb l’evolució tecnològica i el fàcil accés als mitjans de realització, producció i distribució audiovisual s’estan posant de relleu noves pràctiques, o no tan noves, que amplien l’espectre i el lèxic amb el qual volem anar familiaritzant-vos a poc a poc: vijing, live cinema, cinema experimental,… found footage. Pot ser podríem inaugurar una secció, o un apartat d’apunts que s’anomenara sabies que és? Doncs bé, s’anomena found footage a la pràctica cinematogràfica, audiovisual, de construir pel·lícules o obres a partir d’altres. Muntatge, reciclatge, manipulació, collage, maltractament físic o químic, alteració, reconstrucció,… són paraules associades al treball d’aquells filmmakers que practiquen aquesta disciplina. Per mostra un botó, la primera pel·lícula que va dirigir Woody Allen va ser “What’s Up, Tiger Lily?” creada a partir d’altra japonesa. Allen va trastocar l’ordre del muntatge original i va canviar el sentit de la pel·lícula reforçant-lo amb un nou doblatge a l’anglés. Exemple de found footage es poden trobar a la web i són coneguts els casos de remescles a partir de videos penjats a you-tube que han aconseguit cert resò. Ara bé aquesta pràctica ens remet necessàriuament a un debat molt actual ja que el found footage està en el fil entre el copyright i els drets intocables d’autor i per altra banda de l’anomenda cultura lliure i propostes com el copyleft. De fet alguns d’aquestos creadors utilitzen imatges de pel·lícules exentes de drets com per exemple pel·lícules gubernamentals americanes o pel·lícules casolanes en super-8 i altres formats. És cert a més que les peces found footage no tenen distribució i amb elles sembla difícil arribar a lucrar-se però al mateix temps la web provoca fenòmens d’èxit fins fa ben poc impensables. I vosaltres, heu provat a fer found footage?

http://en.wikipedia.org/wiki/Found_footage

Comentaris

3 Responses to “Found footage”

  1. nike air jordans on febrer 17th, 2012 10:05 am

    One of the main factors is the color of the leggings. Dark colors are the most popular but is also possible to find something in a lighter color.

  2. lancaster pa dentists on maig 14th, 2012 7:07 am

    I’m impressed, I must say.

  3. compra ghd on juliol 25th, 2012 2:06 pm

Leave a Reply