Dia mundial del patrimoni audiovisual

Posted on octubre 27, 2015 
Filed Under altres, xarrades

dia_patrimoni_15

Sota el lema Archives at risk: protecting the world’s identities es celebra hui, arreu del món, el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Els documents audiovisuals, com ara les pel·lícules, els programes radiofònics i televisius, els enregistraments sonors i de vídeo, contenen els registres principals dels segles XX i XXI. Per la seua capacitat de transcendir les fronteres lingüístiques i culturals, atreure immediatament la vista i l’oïda, a les persones alfabetitzades i a les que no, els documents audiovisuals han transformat la societat en esdevenir un complement permanent dels registres escrits tradicionals. No obstant això, són extremadament delicats i s’estima que no tenim més de deu o quinze anys per digitalitzar els arxius audiovisuals per tal d’evitar la seua pèrdua. Gran part del patrimoni audiovisual del món ja s’ha perdut irremeiablement a causa de la negligència, la destrucció, el deteriorament i la manca de recursos, competències i estructures, empobrint d’aquesta manera la memòria de la humanitat. Es perdrà molt més si no s’actua en forma més ferma i concertada en el pla internacional.

Tanmateix, ACICOM també celebra des de fa anys aquesta efemèride per tal d’aconseguir la preservació i protecció dels arxius audiovisuals i la seua posada a disposició de la ciutadania. Des de 2013 exigeixen als Governs, autonòmic i estatal, la declaració de BIC dels arxius de RTVV i de RTVE al País Valenciaà. I hui mateix, en aquest context, presenten el projecte La memòria rescatada amb Helena i Valentí, persones associades a ACICOM i membres de Los sueños de la Hormiga Roja. L’acte tindrà lloc al centre Octubre de València a les 19.00 h. i es comptarà amb la participació del seu soci Juli Esteve, d’InfoTV, que intervendrà oferint el seu important testimoni com expert audiovisual que ha recuperat una gran part de la memòria dels valencians exiliats.

Comentaris

Leave a Reply