“Punctum” (Miquel Boix)

Posted on maig 18, 2009 
Filed Under fotografia

Alguna vegada hem comentat, i així figura als objectius del bloc, que 400 colps pretén ser un espai de construcció col·lecitva i que per tant estem encantats de comptar amb aportacions d’alumnat, professorat i altres persones vinculades a l’educació, a la cultura audiovisual o àmbits afins que puguen enriquir tant els nostres coneixements com la visió i comprensió de la realitat que ens envolta. Així doncs, publiquem avui aquest apunt escrit per Miquel Boix qui tan amablement es va oferir a intentar explicar un poc més el concepte del punctum a la fotografia [aquesta és de Jordi O.].

Punctum

La mirada perpètua podria ser un denominació bastant fidel que reflectira el que suposa el naixement de la fotografia. Hem de ser conscients que fins aleshores només la pintura era capaç de capturar la realitat, poseir un moment concret d’una manera eterna. A partir d’aleshores parlem de retallar la realitat i guardar-te-la a la butxaca. Capturar és el verb i l’objecte és la vida.

Els inicis de la tècnica fotogràfica canvien la mentalitat humana, la nostra manera d’observar i entendre el món que ens envolta a nosaltres mateix i a la resta. Primer és el moment fotografiat com a realitat eterna, en segon lloc la força evocadora de tornar a contemplar-la una vegada acabada i que ens genera emocions.

Podeu fer la prova fàcilment. Hui he fet una fotografia de la iaia, hui estava molt feliç perquè ha vist una persona que feia anys no veia. Els ulls li brillaven d’alegria. Quan li he esenyat la fotografia a ma mare de seguida ha dit: “com li brillen els ulls a la iaia a esta foto que li has fet”. D’una banda he capturat un moment que ja ha passat, la iaia asseguda al menjador de casa. És un moment de la vida de la iaia que jo ara puc tornar a mirar recordant eixe moment. I ma mare que l’ha vista s’ha fixat en els seus ulls que brillaven.

Per tant, l’analisi d’esta fotografia em permet de parlar sobre uns aspectes bàsiscs de la tècnica fotogràfica. La fotografia captura el passat, ens permet parar el temps i guardar-lo per a tornar a mirar-nos-el. La fotografia té un marc que reflectix el moment triat, en este cas la iaia al menjador amb ulls brillants de felicitat. La fotografia ens permet de presentar un concepte clau que és el del punctum, perquè a ma mare li ha cridat l’atenció que els ulls de la iaia brillaven. Esta fotografia conta una història i el punctum el que fa és atraure la nostra atenció d’una manera especial. És un detall de la fotografia que la feia única i que ha permés a ma mare lligar mentalment una història que la fotografia no conta, per què estava feliç?. I la fotografia, a ulls de qualsevol altra persona que no conega ma iaia, igualment té la força de contar una història d’una persona que reflexa un sentiment de felicitat.

Quan mirem una fotografia el que estem fent és llegir-la com si fora un llibre. Se’ns presenten una sèrie d’elements que entenem: una habitació (el meu menjador), una persona (ma iaia) i un sentiment (reflexat en els seus ulls). I tot això en cada persona connecta amb la nostra pròpia experiència, per exemple unes altres habitacions que hem vist.

Miquel Boix

Comentaris

6 Responses to ““Punctum” (Miquel Boix)”

 1. Paco López on maig 19th, 2009 9:43 pm

  Miquel gràcies per la teua explicació sobre el “punctum”. M’he quedat amb ganes de veure la foto de la teua iaia amb ulls de felicitat.

 2. fettabsaugung kosten on març 15th, 2012 4:41 am

  Bietet der Mediziner an, mehr als 4 Liter Fett abzusaugen, ist Skepsis geboten. Vier Liter Absaugmenge gelten als Maximum, das auf keinen Fall überschritten werden sollte.

 3. 青汁 on abril 4th, 2012 8:18 pm

  青汁

 4. ako account on abril 17th, 2012 12:02 am

  regine boere dumfound vertigo heise brands redcliffe forbidding nrbq

 5. milf on maig 10th, 2012 11:47 am

  Impressive line-up. I guess Equinox ditched midtown for buckhead.

 6. hospitality jobs on maig 13th, 2012 4:09 pm

  Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding design and style.

Leave a Reply