Un any en negre

Posted on novembre 29, 2014 
Filed Under televisió

rtvv_off

Just minuts abans de publicar aquest apunt, a les 12.19 d’un 29 de novembre, es complia un any del tancament de Ràdio Televisió Valenciana. Nosaltres vàrem viure en directe junt amb l’alumnat de 4t de primària aquell nefast atac al peridisme i la llengua i improvisàrem una acció (imatge de baix) que encara recordem amb força. Dimecres vinent tindrem l’oportunitat d’escoltar i conversar a la peridosta Reis Juan, portaveu de Mildenou, doncs vindrà a escola per trobar-se amb alumnat primer i després amb pares i mares, en unes converses lingüístiques en les quals parlarà de periodisme, participació ciutadana i la situació dels mitjans valencians. Segons ha explicat Reis Juan a l’ACN, és moment d’aixecar ‘moltes veus’ per reclamar una radiotelevisió que ‘ha de tornar’ perquè aquesta societat està farta dels borinots que ens governen’.

Nosaltres sumem la nostra veu i tirem de viquipèdia per recordar com foren les coses:

El tancament de RTVV va ser un procés que es va portar a terme en novembre de 2013 mitjançant el qual la Generalitat Valenciana va clausurar el grup Radiotelevisió Valenciana. Va ser retransmès en directe i va venir precedit per un conjunt d’escàndols de manipulació periodística i censura informativa i d’endeutament.

El 9 de febrer de 2013 es va culminar l’expedient de regulació d’ocupació de la Radiotelevisió Valenciana, que va afectar 1131 treballadors del grup. El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va declarar nul l’expedient el 5 de novembre de 2013,[3] fet que va portar al Govern Valencià a anunciar la seua intenció de clausurar la Radiotelevisió pública, sent correspost per manifestacions multitudinàries a València, Alacant i Castelló. Finalment, el Consell va aprovar el tancament a les Corts, aprofitant la majoria del Partit Popular de la Comunitat Valenciana a la cambra, i va tancar les emissions de les cadenes del grup l’endemà.

Una edició extraordinària del Diari Oficial de la Comunitat Valenciana publicat a mitjanit del 29 de novembre va reclamar «dissoldre, liquidar i extingir l’empresa Radiotelevisió Valenciana».El primer mitjà en desaparèixer aquella mateixa nit va ser Nou Ràdio, que va seguir emetent una hora més a través de l’emissió de la segona emissora Sí Ràdio i a través d’Internet.Desenes de treballadors s’aplegaren a les portes de la seu, on efectius de la policia impediren el pas. Arran d’aquest fet, els treballadors de Nou Televisió van iniciar en directe un programa especial de resistència, on es va donar veu a col·lectius i partits polítics crítics amb el govern.

Durant la matinada diversos treballadors van poder entrar a la seu central de Radiotelevisió Valenciana, a Burjassot, tot i la barrera policial. Un cop a dins van poder evitar el primer intent de tallar les emissions. Seguidament, un tècnic valencià, natural de Gata de Gorgos, conegut popularment com a Paco «Telefunken», va ser nomenat pel Consell de la Generalitat de València com la «mà executora» del tancament de Canal Nou, decretat per acord extraordinari del Consell celebrat d’urgència aquella mateixa tarda. Va intentar sense èxit tallar les emissions seguint instruccions del Consell de la Generalitat, però, davant la pressió dels treballadors de RTVV, va desistir del seu objectiu inicial. Va abandonar la seu d’RTVV al voltant de les nou del matí en direcció a la seva població natal. Durant el matí del 29 de novembre de 2013, Paco Telefunken va ser trending topic mundial a la xarxa Twitter.

A les 10.45 h el jutjat número 1 de Paterna va ordenar el desallotjament «immediat» de la seu central d’RTVV, arran de la denúncia per «ocupació il·legal» que havien presentat els liquidadors.[5] D’aquesta manera, el jutge va autoritzar l’ús de «la força policial» si els treballadors es negaven a abandonar el recinte voluntàriament. A les 12:19h, un tècnic escortat per policia va arribar fins al control central i va tallar l’emissió, entre crits d’«Açò és un colp d’estat».

Finalment, al migdia el web d’RTVV va deixar d’estar operativa i Sí Ràdio, que durant el matí també havia retrasmès la programació crítica dels treballadors, va apagar-se a les 16:36h.

rtvvnoestanca

 

Comentaris

Leave a Reply