Educació expandida

Posted on febrer 27, 2009 
Filed Under educació, festivals

Des de ja fa dies que tenim a la nostra portada un enllaç permanent a la web de Zemos98, un dels festivals audiovisuals més interessants de la península. I és que en aquesta onzena edició que tindrà lloc del 23 al 28 de març a Sevilla, el tema central és l’educació. Diverses activitats i propostes giraran al voltant de la recerca d’altres i noves formes d’educació. D’entre les conferències hem rescatat el plantejament inicial que proposa Jesús Martín Barber Fundador i president de ALAIC (Assoc. Latinoam. de investig. de Comunic.), i assessor en Polítiques Culturals de la UNESCO a la seua conferència inaugural. Als professionals de l’educació ens dóna pistes per reflexionar sobre la nostra pràctica i els nous horitzons i a l’alumnat també pot fer pensar de quina manera situar-se o quin paper vol desenvolupar dins el procés educatiu. Ací teniu el text:

Aquesta conferència planteja una metàfora: un joc que li permeta a la nostra des-concertada i des-situada escola (sistema educatiu) comunicar-se amb la seua ciutat/societat. La comunicació de l’educació amb la seua ciutat-entorn ens està exigint pensar a fons el nou estatut de la mutació sociotècnica que avui desafia al sistema educatiu. I preguntar-nos llavors com podria l’educació assumir els nous reptes deixant-se interpel·lar, qüestionar i refundar per processos en els quals qui parla i desafia a l’escola no són els aparells de la tècnica sinó les incerteses de l’enllumenament d’altres maneres d’estar junts, d’altra sociabilitat. Una societat en la qual ni l’espai ni el temps de l’educació són els que varen correspondre al paradigma del llibre. Aquesta mutació es troba en noves maneres de percepció i de llenguatge, en noves sensibilitats i escriptures que deslocalitzen els sabers modificant tant l’estatut cognitiu com institucional de les condicions del saber, i difuminen les fronteres entre raó i imaginació, saber i informació, naturalesa i artifici, art i ciència, saber expert i experiència profana. La “intel·ligència col·lectiva” de la qual parla la dita popular “tot allò que sabem ho sabem entre tots” té ara la força d’una utopia. Es tracta de convertir l’educació en un espai estratègic d’encreuament i interacció entre els diversos llenguatges, cultures i escriptures que poblen la societat. Així com no hi ha ciutadania sense alguna forma d’exercici de la paraula, en la societat que vivim aquest exercici i aquesta paraula desborden avui per tots costats al llibre, projectant-se en oralitats i sonoritats, en literalitats i visualitats, des de les quals, no només però especialment, els més joves escriuen i composen els seus relats, és a dir, conten les seues històries.

http://www.zemos98.org/simposio/

Comentaris

2 Responses to “Educació expandida”

  1. Amazing Alex on juliol 28th, 2012 2:40 pm

    One of my favorite sets. The outfits, the colors, the girls working it! So fun and so beautiful.

  2. Jimmie Eberhard on juliol 31st, 2012 6:05 am

    Watch the bought media’s spin on the above!

Leave a Reply