Nafarroa oinez: taupedaz bat egin!

Posted on octubre 23, 2013 
Filed Under educació

a_tutera

Aniria bé obrir un capítol en aquest espai dedicat a les pedagogies de la resistència. Perquè encara hi ha molts indrets en que un fet tan senzill com viure en la llengua pròpia és un acte de resistència. I quan diguem viure inclou també fer escola. Aquest cap de setmana passat hem estat a Tutera (Tudela). El Nafarroa Oinez és l’encontre anual que aplega a les ikastoles de Nafarroa i públic en general vingut majoritàriment de tot Euskal Herria. Enguany un dels objectius era recaptar fons en recolzament a la ikastola Argia, l’escola en euskera més meridional. L’Escola Gavina havia estat convidada junt a Escola Valenciana a sumar-se als actes de celebració i signar junt als representats del Nafarroa Oinez, el manifest Txikiak Handi en defensa de les llengües minoritzades.

Des d’un primer moment l’acollida sigué propera i molt afectuosa. Amb molt d’interés per fer-nos partíceps de la situació i les vivències de la plataforma i la pròpia ikastola, Unai, Jon, Mikel i d’altres històrics del moviment, dissabte es varen encarregar de fer-nos un recorregut per l’organització de l’event, la gastronomia local i els secrets històrics i culturals d’una ciutat que en té per descobrir. Diumnege, l’aplec amb un recorregut  dividit en quatre àrees en què durant tot el dia van tenir lloc actuacions musicals, activitats i jocs per als més menuts, esport rural i oferta gastronòmica. De matí Albert Dasí (director d’escolagavina) i Francecs Felipe (representant d’escola valenciana) signaren junt els representants bascos un manifest que diu:

Declarem que:
—El món és plurilingüe.
—Les llengües són un bé cultural, i això aporta diversitat i riquesa als pobles de la Terra.
—Les llengües són bàsiques per al desenvolupament i la identitat dels pobles i de les persones.

Reivindiquem:
—El dret de les llengües minoritzades a ser respectades.
—El dret a utilitzar la nostra llengua en tots els àmbits de la societat.
—El dret a una completa oficialitat de les nostres llengües dins del seu territori.
—El dret a disposar d’ajuts per a normalitzar les nostres llengües, sobretot en l’àmbit de l’educació.

Ens comprometem:
—A continuar treballant per la normalització de les llengües, creant nexes que ens uneixin, perquè és la unió entre els petits que ens fa grans.
—A fer el màxim ressò per la difusió d’aquest manifest.

A la cada vegada més fosca legalitat, Nafarroa Oinez respon amb il·lusió compromís i treball. En definitiva un encontre en el qual hem sentit afecte i admiració mútua i que ens ha permés comprovar que tot i la distància, beteguem junts.

http://www.nafarroaoinez.net/

Comentaris

Leave a Reply