Ciutadania mediàtica: una mirada educativa

Posted on abril 24, 2013 
Filed Under educació, publicacions

ciutadania_mediatica

Doncs enllacem l’apunt anterior amb altre llibre. Un any més, Acicom acudeix i recolza la Fira del Llibre de València com a manifestació cultural i suport al món del llibre, la cultura i el coneixement. I ho faran concretament amb la presentació de Ciutadania mediàtica: una mirada educativa (Vicent Gozálvez Pérez; Ed. Dykinson). L’autor vol posar de relleu que la forta presència dels mitjans de comunicació en les societats actuals exigeix la necessitat de comptar amb ciutadans cada vegada més competents i actius. De fet, la importància de l’educació mediàtica és ja una realitat inqüestionable a nivell internacional i una prioritat per a organismes com el Consell d’Europa, el Parlament Europeu, l’ONU o la UNESCO. Com educar en el consum responsable dels mitjans o en l’actitud intel·ligent enfront de tants missatges persuasius? És possible alfabetitzar en les noves tecnologies i educar en un ús cívic i solidari de les mateixes? Com contribuir a la formació d’una opinió pública deliberativa? I sobretot, quin és el fonament filosòfic i pedagògic de tot açò?.

Ciutadania mediàtica: una mirada educativa tracta de respondre a alguns dels desafiaments educatius i ètics plantejats per les nostres societats hipercomunicades i globalitzades. Societats en les quals una ciutadania emergent cerca ser protagonista del seu destí, no solament en l’àmbit  jurídic, polític, social o econòmic, sinó també en el mediàtic: una ciutadania crítica, profundament democràtica, preparada per a viure de la millor manera en eixa “societat del coneixement” en la qual estem immersos. Els mitjans són, al cap i a la fi, una oportunitat magnífica per a la renovació pedagògica i una ocasió immillorable per a la formació de la ciutadania global davant reptes cada vegada més globals. Vicent Gozalvez, nou soci d’Acicom és doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació. Autor del llibre Inteligencia moral (2000), i coordinador-coautor del llibre Ética de los medios. Una apuesta por la ciudadanía audiovisual (2004). Actualment és professor i investigador en el Departament de Teoria de l’Educació, Universitat de València. A més d’ell hi participaran José Ignacio Pastor Pérez, Pedagog (President d’ACICOM – Associació Ciutadania i Comunicació, Roberto Ballester (Gerent de la Fundació ETNOR – Ètica dels Negocis i les Organitzacions) i Vicent Baggetto (President de l’Associació de Directors i Directores d’IES del País Valencià).

Aquells interessats en la comunicació, l’educació, la pedagogia… sapigau que ens esperen a la presentació per conèixer millor el llibre i també per participar en el diàleg obert amb totes les persones que intervindran i assistiran. Podeu confirmar assistència i també fer comentaris i interaccionar a l’esdeveniment del facebook. 
Nosaltres no hi podrem assistir doncs precisament estarem en primera línia d’aquestes propostes que pretenen formar els joves en la imatge, el cinema, l’art, la cultura… I és que a partir de les 15.00 h. de demà ens trobarem capficats en la que fa 20 edicions de l’eacn · escola d’activitats culturals a la naturalesa d’escolagavina.

Dijous, 25 d’abril  |  18.00 h  |  Fira del Llibre · llibreria 35 Formiguetes (n. 14 i 15)

Comentaris

Leave a Reply