Fragments 2012

Posted on març 11, 2013 
Filed Under exposicions, fotografia

Del 5 de març a l’1 de maig de 2013 el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull un any més l’exposició de fotoperiodisme Fragments d’un Any, 2012, que organitza la Unió de Periodistes Valencians, després del cas de censura que desencadenà el cataclisme en el MuVIM en 2011. Els fets més destacats de l’actualitat valenciana en 106 instantànies del millor fotoperiodisme fet durant 2012. La mostra arriba a la desena edició i ofereix el treball de 17 professionals del periodisme gràfic en instantànies que formen la memòria més recent de la vida valenciana. Les protestes socials i la “precarització” del fotoperiodisme marquen enguany ‘Fragments d’un any’ 2012.

En la mostra, que pot visitar-se en la Sala Oberta de l’edifici de La Nau, poden contemplar-se imatges diverses. Un policia exerceix una violència desproporcionada amb un manifestant. Uns diputats juguen amb els seus tablets en ple debat parlamentari sobre retallades. Un conseller lliura, suposadament, un informe confidencial a un veterà diputat sospitós de desviar fons públics a una trama corrupta. Aquestes tres escenes han succeït en els últims mesos. I les tres van ser denunciades gràcies a unes imatges, les que van captar uns fotoperiodistes. La major evidència que el periodisme gràfic manté tota la seua vigència en aquesta època en la qual tot el que envolta als mitjans de comunicació sembla posar-se en dubte, és que els poders públics han intentat posar límits a la llibertat per a exercir-ho, ja siga prohibint prendre imatges de policies en actuacions polèmiques, o bé limitant que es pot fotografiar o gravar en un parlament o un ajuntament. Quan l’ofici d’informar travessa el seu pitjor moment, amb acomiadaments que buiden redaccions, arriba el moment d’insistir: sense periodistes no hi ha periodisme, i sense periodisme no hi ha democràcia.

Comentaris

Leave a Reply