#ubiquography

Posted on maig 23, 2012 
Filed Under exposicions, fotografia

La nostra amiga i companya Marta Ortells (les imatges són seues) ens crida l’atenció sobre un projecte fotogràfic, paradigma de la convergència mediàtica i els nous usos i formats de producció i distribució audiovisual que ha generat la xarxa. Es tracta d’Ubiquography: una col·lecció de fotografies realitzades amb el mòbil (iPhone al principi, ara també amb telèfons amb sistema Android), pujades a Instagram i etiquetades amb #ubiquography, i que seran exposades en pantalles en diversos llocs del món des del pròxim dia 24 de maig fins al 8 de juny.

Ubiquography és un projecte de Barcelona Photobloggers, coproduït pel Centre Cívic Guinardó, que pretén reflexionar sobre un nou camp d’exploració i creació fotogràfica avui conegut com a iPhoneografia, la utilització de la càmera del mòbil per fer fotografies. A través d’una exposició col·lectiva, Ubiquography basa el seu lema en la ubiqüitat i la immediatesa, característiques principals d’aquesta nova tendència artística.
Sense la tècnica que requereix la fotografia tradicional, els nous dispositius mòbils, i les seues aplicacions i els seus filtres, ofereixen a l’usuari total llibertat creativa per capturar el moment, les casualitats i l’instant amb la seua càmera del mòbil.

Ubiquography és també un projecte participatiu en xarxa. A través de l’aplicació i xarxa social de fotografia mòbil Instagram, els participants en el projecte capturaran, editaran i publicaran les seues fotografies des del mòbil i a l’instant es mostraran en l’exposició que es podrà veure en diferents punts del món, de manera simultània i en el mateix moment que l’autor publique la foto. Actualment, Ubiquography té 498 autors i 26.149 fotografies que podeu veure a la seua pàgina web.

Com participar-hi? Per poder publicar les teues fotos a Ubiquography, has de tenir un compte a Instagram i registrar-te a la pàgina web d’Ubiquography, on trobaràs els requisits i la sol·licitud de participació.
 Una vegada publicada la fotografia a Instagram, és necessari etiquetar-la amb el hashtag #ubiquography perquè automàticament s’importe a les plataformes d’exposició (web i exposició física).

Una exposició en temps real: ubiqüitat i immediatesa. Les fotografies publicades a Ubiquography es mostraran a través de dues plataformes: la pàgina web ubiquography.com i l’exposició en el «món real». L’exposició física es podrà veure del 24 de maig al 8 de juny simultàniament en diferents organitzacions i entitats culturals d’arreu del món, a València en concret l’exposició tindrà lloc a la seu de la productora Filmac (horari de visita: de dilluns a dijous, de 16 a 20 h, i divendres, de 9 a 15 h). La projecció LIVE visionarà l’última foto publicada, fins que un altre autor en publique una altra de nova i substituisca l’anterior. Aquest procés es generarà a temps real i de manera automàtica.
 A la projecció HISTORY, totes les imatges publicades a Ubiquography s’aniran mostrant de manera rotatòria en l’ordre en què es van publicar.

A més, i per conéixer millor la filosofia implícita en el projecte, Marta ens deixa l’enllaç a un interessantísim article d’Albert Lladó titulat “Ubiquography, l’aventura d’atrapar la teoría”:

http://www.scribd.com/fullscreen/93752896?access_key=key-jqqsef6qahrarc3wrpd

Comentaris

Leave a Reply