La dignitat del treball

Posted on maig 1, 2012 
Filed Under cinema, educació

A escolagavina ja estem en plena preparació d’una nova setmana temàtica que enguany es celebrarà del 7 a l’11 de maig sota el títol futur · poesia · economia · democràcia · sostenibilitat. Cinc temes de calat i actualitat que orientaran el treball de la setmana vinent amb diferents propostes i a tots els nivells. I nosaltres no volem deixar d’aportar des d’ací, elements que permetisquen enriquir el treball. Hui precisament ens ha arribat per part de El Documental del Mes la fitxa tècnica d’una obra que de seguida ha captivat la nostra atenció. I és que calen, per explicar a situació actual, nous discursos, altres mirades, diferents lectures més enllà d’aquelles que sostenen l’status-quo dominant, aquell de la doctrina del xoc. El treball no és una sort, cap quimera, és un dret universal i com a tal ha de poder ser viscut amb dignitat. Ens estan canviant la societat a una velocitat que fa ben poc ens resultaria impensable, per això hui 1 de maig ens pertoca recordar i reivnidicar valors que no haurien de ser rebaixats més enllà de cap línia roja.

“Si vols ser un constructor de vaixells, has d’haver nascut per ser-ho”. Amb aquesta frase resumeix un dels protagonistes de Wadans World la importància que té per a ell el seu lloc de treball. Traduïda al català com La meua fàbrica i dirigida per Dieter Schumann, la cinta explica que el treball no es tracta només d’un sou, és també l’orgull d’un ofici, la dignitat aconseguida generació rere generació. Els ingressos d’un terç dels habitants de la ciutat alemanya de Wismar depenen de Wadan Yards, una empresa constructora de vaixells. L’agost de 2008 un inversor rus es queda l’empresa. El futur sembla segur. Però quan comença la crisi mundial, 5.000 llocs de treball entren en perill. Una pel·lícula sobre la dignitat del treballador i un exemple bell i contundent de què hi ha darrere del concepte abstracte de la “crisi”.

http://www.eldocumentaldelmes.com/ca/documentals/198-la_meva_f__brica.html

Comentaris

Leave a Reply