Basketbeat: ritme per oxigenar

Posted on febrer 24, 2012 
Filed Under cinema

Passat el sotrac dels darrers dies, colmats d’imatges i fets difícils d’oblidar, tornem a recuperar certa normalitat en la publicació sense obviar que a València, la normalitat democràtica és greument alterada per la cohabitació de forces d’ultradreta a les forces de (in)seguretat i uns responsables de govern que miren cap altre costat. I per fer-ho, oxigenem recuperant un vídeo que ha passat fugaçment per Vilaweb i d’on fem servir part de la seua presentació.

L’equip de bàsquet del Casal dels Infants de la Ribera (Barcelona) es reuneix dos cops la setmana amb el coordinador, Josep Maria Aragay, en unes sessions pensades per a aprendre música aprofitant les possibilitats musicals i rítmiques del bàsquet i, alhora, per a aprendre a jugar-hi millor. Aquesta activitat, el Bàsquet Beat, que va començar l’any 2010, ara és protagonista d’un documental de Gonzalo Escuder i Nacho Gómez, encarregat pel departament Youth Initiative de l’Open Society Foundations. En el curtmetratge-documental, que resumeix en deu minuts el projecte socioeducatiu de la Fundació Ribermúsica, s’hi recullen sessions i concerts i les reflexions dels participants i posa en relleu els valors que el projecte els aporta. Segons que expliquen els responsbles, la finalitat del projecte Bàsquet Beat és múltiple: treballar l’accés a la música des dels interessos d’un grup de joves; fomentar i millorar la cohesió i els vincles entre els membres de l’equip de bàsquet; fer-los responsables del seu propi desenvolupament; ajudar-los a connectar amb una nova realitat i una nova ciutat.

Bàsquet Beat és el paradigma de la música comunitària; música com a eina d’inclusió i transformació social. I és la capacitat per generar en deu minuts confiança en l’altre, en les persones pel fet de ser-ho independentment del seu orige, en col·lectius i la seua impagable tasca… Les nostres primaveres les trobem en paisatges com aquest.

Comentaris

Leave a Reply