Cinema i treball

Posted on gener 31, 2012 
Filed Under cinema, educació

Tampoc ens descobreix res de nou, un micrófon obert que capta el que se’ns vol mostrar com una indiscreció inoportuna, quasi com a qui se li escapa un rot o un pet en públic. Que ja sabem quines són les intencions de Rajoy en matèria laboral i que la reforma no és més que l’eufemisme de la precarització del treball i de la pèrdua d’avanços socials que tant han costat aconseguir. I és en aquesta matèria que el cinema també ens pot ajudar. Hem donat a la xarxa amb Edualter · Xarxa de recursos sobre educació per la pau, el desenvolupament i la interculturalitat, amb una secció dedicada a Cinema i treball com a interessant proposta didàctica. I si no, llegiu atentament el plantejament de Mario Matamoros i Joyce Riquelme explicat al web:

Durant els últims anys s’han produït canvis molt profunds en el món del treball. Les transformacions tan accelerades que s’han donat en les formes d’organitzar el treball, el cicle laboral, les condicions laborals, i un llarg etcètera, marquen també canvis culturals i identitaris molt arrelats. Com ho viuen tot això els joves que s’han d’incorporar avui al mercat laboral? Quines incomprensions i ruptures generacionals s’estan produint entre joves i adults davant la forma d’entendre el treball? Són preguntes que angoixen a molts ensenyants preocupats pel futur dels seus estudiants. Per fer-ho es necessita compartir col·lectivament experiències, inquietuds i reflexions d’aquest sector de població que està entrant ja en el món del treball o que en va posposant la seua difícil incorporació. Amb aquest material el que es pretén es facilitar-los l’acostament a una reflexió col·lectiva entre professorat i estudiants.

Els temes que es pretén abordar són: el món del treball com a espai de creació d’una identitat individual i col·lectiva (cultura obrera, cultures del treball, la relació entre l’ensenyament i el món del treball, etc.); les condicions de treball (precarització laboral, treball temporal, estrès, mobbing, noves polítiques de recursos humans, etc.); els conflictes laborals; el treball en altres contextos geogràfics (deslocalització, treball infantil, maquiles, desocupació, etc.); l’atur i l’absència de treball; la immigració del sud cap al nord en la recerca de treball.

No dubteu doncs en fer un passeig per les diferents guies pedagògiques i de ben segur que hi trobareu bon material per facilitar la reflexió sobre la importància del treball en la construcció d’identitats personals i col·lectives i com un dels principals eixos estructuradors de la vida social; analitzar críticament els canvis que s’estan produint en el món del treball des de la perspectiva dels treballadors i treballadores; incrementar l’empatia amb els sectors més desafavorits en el món del treball i desenvolupar la capacitat analítica i crítica a partir de la discussió en grup.

http://www.edualter.org/material/cinemaitreball/indexcat.htm

Comentaris

Leave a Reply