La doctrina del xoc

Posted on gener 18, 2012 
Filed Under cinema, educació

Ens trobem en una situació tan extrema que necessita ser explicada. L’escola ha d’ajudar a interpretar el món quan el món mateix és ja l’escola. Pot ser la situació com a docents pot resultar abrumadora en intentar de traslladar-la a l’alumnat. Però per això el vídeo, el cinema, la xarxa constitueixen grans eines que ho faciliten.

The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism, es un llibre de 2007 de la periodista canadenca Naomi Klein on denuncia el capitalisme del desastre. El llibre és segons l’escriptor galeg Manuel Rivas, un toc d’alerta ètic de l’autora del cèlebre No logo, aparegut el 2001, una mena de manifest revolucionari i mordaç contra el poder de les supermarques i l’esclavitud del consumidor. Del que tracta ara és de les tècniques de submissió a la globalització. El mètode tradicional ha estat l’anomenada política “del pal i la pastenaga”, encara que els pobles poden comptar en la seua història molts pals i poques pastenagues. Seria molt alliçonadora una Història dels Pals. El que anomenem memòria històrica és, en el fons, una memòria de pals, el record rebel pels pals impunes. Ara el pal és el xoc. El pal virtual. La producció sistemàtica d’intranquil·litat, de pell de gallina [llegir-ne +]. El 2009 els cineastes Michael Winterbottom i Mat Whitecross varen filmar el documental The Shock Doctrine i actualment la pel·lícula es pot veure completament a la xarxa.

Nosaltres a més i per complementar el document i el material per al debat hem afegit a la columna central una entrevista realitzada al programa Singulars de TV3 al filòsof i activista històric de l’esquerra italiana Franco Berardi autor entre d’altres del llibre que vos recomanem La fàbrica de la infelicitat i del qual vos podeu descarregar, a l’enllaç, la versió en pdf. Hui mateix parlàvem amb una companya de si és necessari insistir en la necessitat de polititzar més les aules i facilitar l’alumnat els mitjans per començar a situar-se en la complexitat de la situació actual. I com que Berardi diu que l’enemic és l’incornformisme, nosaltres volem continaur contribuint en la nostra mesura a superar-lo.

Comentaris

3 Responses to “La doctrina del xoc”

  1. Paco Raga on gener 20th, 2012 10:59 am

    És increïble, però 30 anys després (en plena crisi, novament) el discurs sobre les Malvines torna a tensar les relacions entre Argentina i Regne Unit. Mentre tant, les agències de qualificació adverteixen els governs español i autonòmics, que si no fan retallades en Educació i Sanitat (així d’específics han sigut) rebaixaran la qualificació i amb això augmentarà la prima de risc i per tant l’interés amb el qual s’haurà de retornar el deute. Brutalitat contra les persones, mètodes de shock. Adobat amb la previsió del FMI que ens espera un 2012 roin i un 2013 encara pitjor…

  2. La dignitat del treball 2 : 400 colps on maig 1st, 2012 12:23 am

    [...] diferents lectures més enllà d’aquelles que sostenen l’status-quo dominant, aquell de la doctrina del xoc. El treball no és una sort, cap quimera, és un dret universal i com a tal ha de poder ser viscut [...]

  3. tadalafil on juliol 30th, 2012 12:10 pm

    le maitre repondait pour ses etudiants, cinq bacheliers chaque annee)

Leave a Reply