Curs sobre Open Cinema: nous cinemes, noves formes de participació social

Posted on octubre 22, 2011 
Filed Under cinema, formació

Donar a conéixer activitats com aquesta ens deixa cert gust amarg. I és que com en cas del taller d’Aki Onda de nou haurem de mirar des de la distància una proposta tan i tan suggerent com la que ha organitzat la Universitat Politècnica de València a la Facultat de Belles Arts. Es tracta del curs de cinema Open Cinema: nous cinemes, noves formes de participació social. El curs tindrà lloc entre els dies 3 de novembre i 3 de desembre amb horari de dimarts i dijous de 16.00 a 19.00 amb una sesió final de dissabte de 10.00 a 13.00; i estarà impartit per Miguel Angel Baixauli a qui alguna vegada hem esmentat ací per ser, entre d’altres, el realitzador de la magnífca “Temps d’aigua”.

El curs aborda la noció de participació al llarg de la història del cinema, des de les formes cinematogràfiques (clàssiques i d’avantguarda) que han anat creant-se per activar i fer participar de diverses maneres l’espectador en els films, fins a les formes contemporànies de participació ampliada i de transformació de l’univers fílmic a partir dels mitjans digitals.

Open Cinema/Cinema obert és un projecte de recerca tant teòric com pràctic i el seu objectiu prioritari consisteix a obrir la pràctica i la comprensió del cinema a noves formes de participació social, traslladant de la llengua dominant de les indústries culturals a la circulació minoritària dels dialectes múltiples del Cinematògraf i les seues invencions proliferants de noves formes participatives de construcció de la realitat. Cada sessió del curs inclourà desenvolupaments teòrics, visionat d’imatges i debats participatius. Es desenvoluparan els següents eixos temàtics:

1. La noció de participació en cinema. Elements d’activació de l’espectador i formes cinematogràfiques de participació (i d’exclusió) del visible.
2. Què és el cinema avui? Mutacions del cinema contemporani. El Cinematògraf com a instrument de coneixement i funció de pensament: la “funció crítica” del cinematogràfic en l’univers global dels new media i de l’Audiovisual
3. La naturalesa complexa del cinematògraf: alhora instrument de ficció i indagació documental de la realitat, a un temps espectacle públic i sistema d’escriptura, simultàniament “màquina de visió” i document antropològic.
4. El cinematògraf en els límits de l’invisible. Parlar i veure: la disjunció del visible i el enunciat (Foucault) i les formes de indiscernibilidad entre la ficció i el documental. El “gran format” del cinema convencional enfront de les formes menors del cinematògraf.
5. Filosofies fílmiques de Rancière (l’espectador emancipat) i Deleuze (la pedagogia de la percepció). Pedagogia fílmica de Kiarostami [en la imatge], Godard, Straub / Huillet, Pere Costa…
6. El problema de la representació i la noció d’autor. Les ruptures de maig del 68. Les experiències del cinema col·lectiu, el cinema d’urgència i les formes cinematogràfiques comunitàries al segle XXI.
7. Els límits del control. Post-cinema: el món com vídeo-joc, casino virtual i xou programat. El canvi de l’estatut ontològic del cinema a partir de la tecnologia digital. Conseqüències de producció i distribució. Cinema i Internet.
8. El cinema ix dels seus claustres. Nous dispositius, rituals i instal·lacions d’allò cinematogràfic en l’entorn públic. Noves formes de trobada cinematogràfica. La nova vigència dels pioners del cinema-amateur, el diari fílmic, el cinema experimental, cinema directe, cinéma-verité, found footage, etc.
9. Del film-producte als processos socio-cinematogràfics. Noves formes de comunitat vinculades a un procés soci-cinematogràfic de transformació de la realitat. Possibilitats de conversió d’una pel·lícula de “producte de consum” en procés social de participació.
10. Propostes contemporànies de cinema participatiu i d’autoria col·lectiva. El qüestionament del dispositiu fílmic productor del real i la producció de subjectivitats transformadores de la realitat-fílmica.

Per formalitzar la inscripció heu d’anar al web del Centre de Formació permanent de la UPV www.cfp.upv.es/ i si teniu més dubtes podeu fer-ho directament amb Miguel Ángel miguel[at]saltodeeje[dot]com

Comentaris

Leave a Reply