16ª eacn | el resum

Posted on març 4, 2011 
Filed Under alumnat, centres, cinema, educació

Doncs ja en van 16 edicions que se’n diu prompte i cadascuna és un repte, una aventura. Com sempre inciàrem l’activitat amb una sessió introductòria per sensibilitzar l’alumnat a les diferents propostes que anàvem a treballar. I començàrem realment pel principi. Altra vegada “L’arribada del tren a l’estació de Ciorat” dels germans Lumiére ens va serrvir per parlar de l’enquadrament, les eleccions personals, on posem la mirada i per què contem allò que contem. Un pla dóna ja molts elements per parlar de la naturalesa del cinema: què moestrem, quina és la nostra percepció de la realitat, quina és la dimensió narrativa d’allò que mostrem i d’allò que no mostrem… Res doncs com passar a fer cinema sense càmera, no en cal. Sobre el quadre de George Seurat “Vesprada de diumenge a la illa de La Grande Jatte els alumnes van triar el seu enquadrament dins el quadre general i a partir de la seua elecció varen construir una història senzilla. Posades en comú, cada pla es resignificava i la dimensió narrativa del quadre cobrava un sentit inesperat però força poètic.

La següent proposta consistia en crear els personatges sobre els quals construiriem després el curt central dels tres dies i mig de treball. A partir d’unes pautes i en grups de 4 alumnes, exploràrem la creació de personatges i com anar donant-los vida i fer-los propis. Els alumnes assumiren molt bé una proposta que ens va servir per adonar-nos que de vegades allò que costa retratar és la normalitat, i tenim la tendència de magnificar, exagerar o dramatitzar en excés. Però hi havia ganes de rodatge, d’actuar i tocar càmera, de sentir acció! Així que acabàrem la primera i intensa jornada amb la realització d’una pràctica cinematogràfica que ens serviria per treballar la planificació i el rodatge d’un trajecte senzill així com els punts de vista des dels quals es conta una història. Amb una estructura ben clara i organitzats de nou en equips d’actuació i rodatge aconseguírem resoldre amb molta solvència un exercici cinematogràfic ben interessant

Divendres de matí tocava articular una trama a partir dels personatges que ja teníem creats. No sigué fàcil. Traçàrem une línies generals argumentals amb la idea de provocar els encontres dels personatges i amb la pretensió de poder contar la història des de diferents punts de vista, tal i com havíem assajat el dia anterior. Però ens perguérem pot ser en certa complexitat narrativa i si bé ens llançàrem a rodar les primeres presentacions de personatges, en acabar la jornada ens adonàrem que la història no acabava de funcionar. El cinema és treballar amb els imprevistos i saber trobar recursos. A última hora vàrem debatre la situació i acabàrem el dia amb el visonat d’“Elephant”. Tres seqüències de la bella i colpidora obra de Gus Van Sant ens havien permés el dia anterior parlar sobre la filmació del punt de vista. Estigué molt bé contextualitzar-les al si de la pel·lícula sencera.

Dissabte i amb la llum del dia aportàrem claretat al nostre treball. Reformulàrem i simplificàrem la proposta central i llançàrem altres dues que permitirien l’alumnat anar treballant per parelles o inidividualment la seua expressivitat plàstica i visual. Un consistia en posar imatges a un fragment musical de manera lliure. L’altra, per parelles, realitzar una peça que exemplificara què és allò de l’Efecte Kuleshov, explicat abans de posar-se ma a l’obra. La senzillesa i l’interés de les propostes van dinamitzar l’alumnat que una vegada més va sorprendre per la seua creativitat. Al mateix temps, apuràvem fins al final del dia per tancar un curt el qual haurem d’acabar d’editar per poder descobrir si encertàrem en les decisions de realització.

Diumenge encara rodàrem l’últim pla del curt després d’haver endreçat la casa i posat ordre als equipatges. El tancament tocava amb els pares als quals explicàrem tant les diferents activitats formatives realitzades com els magnífics moments de convivència i relació viscuts sempre des del rigor i l’afecte. Ja pensem la 17ª!

Comentaris

14 Responses to “16ª eacn | el resum”

 1. Pràctica de realització: punt de vista : 400 colps on març 14th, 2011 12:12 am

  [...] presentar un nou exercici de realització cinematogràfica realitzat pels alumnes participants a la darrera edició de l’eacn d’escolagavina. És el resultat d’aquesta pràctica sobre els punts de vista inspirada [...]

 2. Enquadraments : 400 colps on juny 7th, 2011 4:04 pm

  [...] el cas de la pràctica d’enquadrament realitzada a la darrera edició de l’eacn posteriorment reapropiada per una alumna de segon d’eso, el que va ser motiu per un apunt del [...]

 3. Nacho Ruipérez a Blue Lips : 400 colps on febrer 10th, 2012 12:35 am

  [...] intercanviat alguns mails amb ell, comptarem amb la seua presència en la propera 18ª de l’eacn que tindrà lloc de l’1 al 4 de març. Nacho, que en tot moment ha mostrat la seua [...]

 4. The Starry Night (II) : 400 colps on febrer 15th, 2012 12:47 am

  [...] de l’obra a partir d’un exercici que sobre l’enquadrament vàrem plantejar en la passada edició d’hivern de l’eacn. Termes aquestos que ens interessa tornar a plantejar en l’edició que tindrà lloc de [...]

 5. Burberry ties on febrer 18th, 2012 1:44 am

  It accepts payment through: PP, MB, EG.

 6. handyortung app android kostenlos on març 26th, 2012 9:20 am

  Samsung Star GT-S5233A Cell phone Price

 7. Tyson F. Gautreaux on abril 4th, 2012 12:49 pm

  Merci garance pour votre blog il est vraiment génial!!! Bonne continuation pour la suite

 8. הובלה on abril 20th, 2012 7:00 am

  fab song? love it

 9. twitter mass following tool on abril 21st, 2012 2:55 am

  Keep functioning ,impressive job!

 10. Agripina Barrowman on maig 13th, 2012 1:04 am

  Wow, greet post !

 11. hotel careers on maig 13th, 2012 4:29 pm

  I besides believe thence, perfectly pent post!

 12. Tawny Rade on juny 10th, 2012 4:24 pm

  hamqradvbvabbpvtsbrpskchasqmoi

 13. kancelaria notarialna krakow on juny 28th, 2012 12:12 pm

  I predicted the ruin of blogging a while past due, based on the communal networking revolution.

 14. bramy on juliol 31st, 2012 3:41 pm

  While I was browsing yesterday I noticed a ripping notify about?

Leave a Reply