Secció Inquieta: “Cronos”

Posted on novembre 16, 2010 
Filed Under Secció Inquieta

Són els darrers guanyadors de la secció en la categoria Secundària i han preparat una excel·lent presentació de la seua obra “Cronos” amb la qual ja han augmentat les nostres expectatives de tornar a veure el seu treball.

Des de fa tres d’anys, un grup d’alumnes de l’Escola Súnion de Barcelona realitzem alguns curtmetratges amateurs en el nostre temps lliure, animats pels premis de vídeo que un jurat integrat per professors de l’institut atorguen un cop a l’any, amb motiu de St. Jordi. “Una cadira buida” el 2008, “Cara B” el 2009… Independentment de l’acollida que rebien els nostres vídeos (afortunadament bona!), i de si la temàtica o l’estil agradaven més o menys, hi havia un comentari que es repetia molt sovint: “Quina llàstima els problemes de so”…

El projecte de “Cronos” va sorgir com un intent de cercar una alternativa a un dels temes més complexes en el món del cinema, que afecta des de les produccions més humils (com les nostres) fins les més importants: el treball del so. Era possible fer un curtmetratge sense diàlegs, on l’absència d’aquests esdevingués quelcom natural? Obres com “Paranoid Park” (Gus Van Sant, 2007) ens demostraven que no només el so directe i la música configuraven el mapa sonor d’una pel·lícula; es pot anar molt més enllà. Aquest repte i la voluntat de reflexar el món dels joves i adolescents -el nostre món- des d’una altra perspectiva ens van impulsar a escriure el guió de “Cronos” l’estiu del 2009. Sempre intentem reproduir totes les etapes del procés cinematogràfic a petita escala: des de les escaletes inicials del guió fins als screeners amb amics i amigues previs al muntatge final. Recerca de localitzacions a Barcelona, càsting i planificació del calendari de rodatge…

A finals de gener vam començar a gravar: els problemes i els imprevistos són una constant en aquesta mena de projectes, però també ens és cada cop més habitual superar-los amb solucions imaginatives que poden provenir de qualsevol membre de l’equip. Va ser una etapa esgotadora, però ens en vam sortir: a mitjan març de 2010 ja estava enllestit. Vam aconseguir el premi de vídeo de Súnion i vàrem fer una projecció pública a la nostra escola, que va ser tot un èxit. Estàvem realment satisfets i orgullosos de la nostra feina.

Segons el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, CAC per als amics, en un 70% de les ocasions en què apareixen els joves entre 15 i 29 anys a la televisió, queden retratats com a causants o víctimes d’un problema. Aquest estudi, sobre els diversos tractaments informatius, mostra una realitat evident: els joves, com a col·lectiu, som sovint estigmatitzats i limitats a l’estereotip. Des dels nostres curtmetratges sempre hem intentat demostrar que hi ha més realitats possibles: els personatges de “Cronos” són nois i noies diferents als patrons més habituals, però que també existeixen en la vida real. La seva recerca és, com la de molts de nosaltres, la més elemental: intenten trobar el seu lloc en un món que sovint no els permet ser lliures. La fi del temps, cronos, és la seva única possibilitat per solucionar tot allò que tenen pendent i avançar en el seu camí per la vida.

Esperem rebre els vostres comentaris i crítiques sobre “Cronos”, i poder trobar-nos amb tots vosaltres durant els dies de l’Inquiet. Moltíssimes gràcies a l’excel·lent bloc “400 colps” per aquesta iniciativa, que ens permet compartir les nostres experiències, sovint diferents però unides per una mateixa passió.

Víctor Alonso Berbel,
en col·laboració amb Fran Beltri, Ester Camps, Núria Graña, Clara Rio i Cecilia Sánchez.
Podeu trobar “Cronos” i els nostres vídeos anteriors a SúnionAcció!

Comentaris

2 Responses to “Secció Inquieta: “Cronos””

  1. Pilar Alfonso on novembre 16th, 2010 5:33 pm

    Encara no he vist “Cronos”. Per poc, esperaré a veure’l en pantalla gran, a l’Inquiet. Puc dir, tanmateix, que els meus alumnes de 1r de batxillerat enguany han vist i comentat a classe “Cara B”, i que l’acollida ha estat excel·lent.

  2. horn rimmed glass on febrer 17th, 2012 5:20 am

    make in all.

Leave a Reply