Dia mundial del patrimoni audiovisual

Posted on octubre 27, 2011 
Filed Under altres

El 2005 la UNESCO va declarar el 27 d’octubre Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. Aquesta efemèride es celebra des de l’any 2007 amb l’objectiu de ser un punt de trobada pels arxius de tot el món per celebrar i reconèixer el valor de la documentació audiovisual per a les futures generacions. Nosaltres, com no, ens afegim a la celebració i vos deixem ací el missatge oficial de la Directora General de la Unesco per a l’edició d’enguany que porta per lema Veure, sentir i aprendre”:

De tots els patrimonis de la humanitat, l’audiovisual és un dels que permet accedir de manera més directa i intuïtiva a la riquesa de les cultures del món i a la infinita diversitat de la civilització humana.

Els documents audiovisuals ofereixen mitjans excepcionals per a aprendre, compartir i informar-se a través del so i la imatge. Per la seua forma i contingut, són Testimoniatges vius de la història de les tècniques, les representacions i les cultures. A l’oferir imatges i sons de cultures estrangeres i de moments històrics fundadors de la nostra memòria col·lectiva contribueixen a consolidar els fonaments del diàleg intercultural i a enriquir la consciència de la humanitat. Tots aqueixos documents, pel·lícules i bandes sonores són també extremadament vulnerables. Part dels arxius audiovisuals del segle XX ja ha desaparegut, víctima de l’obsolescència tecnològica, la negligència institucional i les pèrdues causades per la deterioració, la destrucció deliberada o la ignorància. L’auge de la civilització digital no ha fet més que accentuar aquests reptes.

La protecció d’aqueixos documents és un imperatiu cultural i educatiu. Mai pot donar-se per asseguda. Per contra, és una tasca de mai acabar. Aquest és un dels aspectes centrals del programa emblemàtic de la UNESCO “Memòria del Món”, que vetla per la protecció del patrimoni documental de la humanitat, en suports de tots els tipus. Molts documents audiovisuals ja s’han pogut inscriure en el Registre “Memòria del Món”: “La història de la banda de Kelly“ (primer llargmetratge de ficció), el conjunt de la producció cinematogràfica original dels germans Lumière, o fins i tot els “Arxius vivents de la lluita per l’alliberament”, documental de valor excepcional sobre el règim d’apartheid a Sud-àfrica. Cadascun constitueix una font insubstituïble d’ensenyaments i descobriments. La seua desaparició seria un empobriment del nostre patrimoni mundial i equivaldria a una amnèsia col·lectiva.

La protecció del patrimoni audiovisual requereix l’adopció de mesures adequades de salvaguarda i entranya també la formació dels professionals d’arxius, biblioteques i institucions especialitzades, i el suport als mateixos. Convide avui a tots els associats i col·laboradors de la UNESCO a redoblar esforços per a garantir la protecció d’aquest patrimoni documental de valor excepcional i contribuir que complisca totes les seues promeses educatives i culturals.

Irina Bokova
Directora General de la Unesco

http://www.pia.gov.ph/wdavh2011/?m=1
http://www.unesco.org/…

Comentaris

Leave a Reply