La seqüència de la setmana 13

Posted on gener 11, 2010 
Filed Under cinema, seqüència

Mentres comencem a convidar nou alumnat per a fer noves aportacions en aquesta secció ens hem permés avui escriure la ressenya de la seqüència d’aquesta setmana. Tot i ser concebuda originàriament com un telefilm destinat a ser la pel·lícula de la setmana en la cadena nordamericana ABC “Duel” (“El diablo sobre ruedas” en castellà) és considerada actualment com a una obra de culte. Produïda el 1971 el seu èxit immediat va fer que s’estrenara a nivell mundial en les sales de cinema de diversos països amb un metratge ampliat dels 74 minuts inicials als 90. Va ser dirigida per un molt jove Steven Spielberg de 24 anys. Per contra del que estem acostumats en les seues produccions més conegudes, Spielberg va rodar la seua òpera prima amb un pressupost baixíssim que no va superar el mig milió de dòlars i en un temps rècord de 16 dies. “Duel” és l’adaptació cinematogràfica d’un relat del prestigiós escriptor Richard Matheson el qual va escriure també el guió. Spielberg fuig dels elements clàssics del cinema de terror o de suspens per articular un excel·lent exercici narratiu on pràcticament tot el pes de la pel·licúla recau sobre el muntatge, obra de Frank Morriss.

L’altre punt sobre el que gravita la pel·lícula és la magnífica interpretació de Dennis Weaber encarnant al personatge de David Mann. Mann és un comú home de negocis que viatja a Califòrnia per visitar un client i en trajecte es veu sorprés per la persecució de caire parnoïc d’un camió que fa cinvertir allò més quotidià en un profun malson. Així la trama fa connectar l’espectador a les seues pors més irracionals doncs en cap moment es dóna una explicació del per què de la persecució. Tampoc es mostra al llarg de la pel·lícula el rostre del camioner perseguidor. Tan se val doncs allò que realment importa és l’angoixa d’un home corrent sotmés a una persecuicó implacable, pot ser de la seua pròpia consciència.

http://www.youtube.com/watch?v=77BxKcEvH6I

Comentaris

2 Responses to “La seqüència de la setmana 13”

  1. Paco Raga on gener 13th, 2010 12:36 am

    Vaig veure un debat televisiu una vegada en el qual es debatia “què” representa el camió. El ciutadà mitjà està molt clar; però el camió què vol simbolitzar. Recorde que jo vaig fer una lectura molt linial: el camió és la violència (en realitat desencadenada per ben poca cosa, el cotxe l’avança!). Però un dels contertulis a dir que el camió, segons Spilberg, representaba el gran consorci empresarial, respectuós amb les causes i interessos generals (el camió auxilia a un autobús escolar, per exemple), però absolutamnet destructor de l’individu. Escric açò patint per si la SGAE em reclama drets d’autor. Una abraçada!

  2. Pilar Alfonso on gener 13th, 2010 5:34 pm

    La interpretació m’ha semblat magnífica, me l’apunto. Tant m’ha agradat que voldria trobar l’ocasió per a que l’ampliares/desenrotllares una mica.Et faria algunes preguntes…

Leave a Reply