La seqüència de la setmana 5

Posted on octubre 26, 2009 
Filed Under cinema, seqüència

Nova setmana, nova seqüència. Un altre clàssic. Repassar aquesta seqüència és anar als orígens del cinema o millor dit del llenguatge cinematogràfic. Es tracta de la célebre seqüència de l’escala d’Odessa insertada en una de les grans obres mestres de la història del cinema. “El cuirassat Potemkin”, va ser dirigida pel cineasta rus Sergei Eisenstein després de que li l’encomanara el govern soviètic de Lenin per enaltir l’esperit de la revolució social sorgida l’any 1917 per la revolució bolxevic. L’obra va suposar sense dubte un pas endavant en l’evolució de la narrativa cinematogràfica. La seqüpencia triada descriu el moment en què l’exèrcit del Tsar dispara contra el poble innocent per tal d’acabar amb el suport als rebels. En ella se senten les bases de la construcció del temps dramàtic i el ritme amb el montatge de plans. L’exèrcit apareix amb un ritme constant i obsessiu representant la màquina bel·licista del poder que destrueix el poble indefens. Paral·lelament diversos primers plans imprimeixen a la seqüencia el patiment del poble i d’altres més generals amb una gran força expressiva donada pel moviment intern, expressen el caos no menys dramàtic de la situació. Observeu també els diferents travellings que es realitzen acompanyant el descens amb el que de dificultat tècnica comportava doncs les càmeres d’aquells anys pesaven molt més que les actuals. En quasi deu minuts de duració, podem trobar dos-cents plans diferents en una escena que posteriorment ha sigut homenatjada en diverses pel·lícules i que estem segurs és vista i estudiada a totes les escoles de cinema d’arreu del món. Ja sabeu que per veure-la teniu la finestra a la barra central.

Hem generat una nova sub-categoria anomenda seqüència (dins de la categoria cinema) que vos permetrà anar directament a totes les seqüències presentades.


Comentaris

4 Responses to “La seqüència de la setmana 5”

 1. Francesc Lopez on octubre 26th, 2009 5:13 pm

  Jordi en l’enllaç que us deixe
  http://lacomunidad.elpais.com/cinecine/2009/5/25/escales-espectaculars-cuirassat-potemkin-odessa-els

  vaig escriure el darrer curs un apunt on parlava d’aquesta seqúència i dels homenatges que se li havien retut al cinema. És interessant “Steps” del polonès Zbigniew Rybczynski, pequè és una visita d’un grup de turistes a la pròpia seqüència de les escales d’Odessa.

 2. admin on octubre 27th, 2009 12:55 am

  Gràcies Paco, ben curiós l’homenatge a “Steps”.

 3. Magicians In Southern Westchester on abril 14th, 2012 1:12 pm

  et moi ? pkoi je peu pas poster ?

 4. Garden-Wizard on abril 19th, 2012 11:42 pm

  Beautiful Silk Flowers…

  Word Count:…

Leave a Reply