Recordeu, FIC-CAT 2010

Ens ha escrit Antonio Barrero del comité organitzador per recordar-nos que fins a l’1 d’abril podem formalitzar la inscripció d’obres per al FIC-CAT 2010.

El FIC-CAT és una iniciativa de l’àmbit cinematogràfic que vol posar a l’abast dels i de les cineastes l’oportunitat de projectar les seues pel·lícules, de compartir experiències i d’incentivar la creació en català. En aquest sentit el FIC-CAT va adreçat, sobretot, als realitzadors i a les realitzadores joves que tinguin propostes creatives, arriscades i innovadores. El Festival, pioner a Catalunya, vol obrir-se camí i consolidar-se en la recerca de nous valors i nous llenguatges audiovisuals, i alhora, vol ser un referent de modernitat i d’investigació en les noves tecnologies audiovisuals,… un aparador de l’audiovisual en català per als creadors i creadores de casa i de tot el món.

A més el festival compta amb una secció per a centres educatius adreçada a alumnes de primària i de secundària, en qualsevol gènere i format, a títol individual o col·lectiu. Antonio ens convida a la participació així que ara que estem presentant obres per als Tirant Avant podem aprofitar la inèrcia d’inscripció i fer-ho també per al FIC-CAT 2010. Animeu-vos.

http://www.fic-cat.cat/

Repensem

Intentem atendre l’actualitat, llegir, estar en contacte amb altres propostes, seguir a persones vinculades al món de la cultura o l’ensenyament, per aprendre i poder repensar-nos quasi a diari. Fa dues setmanes llançàvem una novetat: la possibilitat de puntuar una pel·lícula. Ja comentàrem que estàvem provant el sistema d’enquestes polldaddy i explorant les seues possibilitats. D’alguna manera pensàrem que era un sistema senzill d’interactuar amb els lectors de 400 colps i de facilitar a aquestos la possibilitat de valorar, aconsellar, orientar altres lectors sobre pel·lícules proposades. Però ves per on, via twitter, acabem de donar amb una reflexió del director, actor i guionista Nacho Vigalondo sobre aquestos sistemes de puntuació que trobem encertadíssima, plena de sentit i que ens ha fet adonar-nos de pot ser un bon grau d’ingenuïtat per part nostra. Podeu llegir-la en l’enllaç de baix, al blog que sobre cinema administra Nacho Vigalondo dins la web del diari El País. Llegiu-lo; ens interessa molt la vostra opinió.

http://bit.ly/4wv8PW

Mor J.D. Salinger

A Holden Caulfield no li agrada gens el cinema, però és un dels nostres heroïs. No deixeu de llegir, al menys una vegada en la vida, “The catcher in the rye” (“El vigilant en el camp de sègol”).

http://bit.ly/9KvPiH

Trobada amb Agustín Díaz Yanes

Recordem, ja ho vàrem publicar amb anterioritat, que l’Aula de Cinema de la Universitat de València posa en marxa una nova i interessant activitat: Trobades amb gent del cinema. En què consisteix? Senzill, es tracta de diverses trobades que, al llarg de l’any, ens acostaran al treball de reconeguts professionals del món del cinema. El primer encontre serà amb el realitzador Agustín Díaz Yanes (en la imatge) director de llargmetratges com “Sólo quiero caminar”, “Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto” o “Alatriste”. El col·loqui estarà moderat per Enrique Borderia, professor de periodisme a la Universitat de València i crític cinematogràfic.

400 colps tenia ben apuntat a l’agenda l’encontre, però a la mateixa hora haurem d’assistir a una reunió convocada per aclarir i millorar l’administració de la xarxa ning d’1entretants. Teníem moltes ganes d’assistir i pot ser trobar-nos a més amb vosaltres. Haurà de ser més avant. De totes formes pensem que aquell que puga assistir no s’hauria de perdre una cita com aquesta on es parlarà dels engranatges de la direcció cinematogràfica, el tracte amb els actors, com es roda una pel·lícula, etc.

Tot a partir de les 18.00 h. a l’Aula Magna de La Nau de la Universitat de València (Carrer de la Universitat, 2), amb entrada gratuïta i aforament limitat.

http://www.uv.es/cultura/v/docs/actcinema.htm

L’aportació de LLIMA a la reflexió sobre els Tirant Avant

LLIMA és un blog de referència necessària per a estudiants i professorat d’ESO i Batxillerat, especialment de l’àrea de Valencià: llengua i imatge. Un espai de reflexió allà on la imatge i la paraula fan lligam. A partir del darrer apunt que vàrem publicar a 400 colps on traçàvem una reflexió sobre les bases dels nous Tirant Avant Escolar, l’administrador de LLIMA, Francesc López, ha ampliat de manera molt encertada els arguments per a la reflexió. Així doncs vos convidem a, si no ho heu fet ja, passar-vos per LLIMA i enriquir-vos amb noves aportacions per al debat.

http://lacomunidad.elpais.com/cinecine/2010/1/27/

Taller de Cova Macías a l’EACC per a alumnat de Batxillerat artístic

Ens alegra poder donar a conéixer propostes que estan pensades per a l’alumnat. Atenció a aquesta la qual es dirigeix només a alumnes de batxillerat artístic. Es tracta del taller que de l’1 al 5 de febrer impartirà Cova Macías a l’EACC de Castellò. El taller té com a objectiu la lectura atenta de les imatges construïdes en el desplegament d’una sèrie d’exercicis personals en format vídeo, realitzats per cada un dels participants. La producció d’aquestes peces o esborranys de treball es generarà a partir d’una sèrie de pautes o instruccions precises, des de la revisió de determinats referents artístics, cinematogràfics o literaris, i la posada en comú de les diferents inquietuds dels participants. Així mateix es discutirà sobre el treball propi de l’artista, en especial sobre el seu darrer treball en vídeo documental, “La révolte intime” (“La revolta íntima”, París, 2009), com a punt de partida per a parlar del concepte de l’estranger, l’alteritat, la frontera i els codis de la diferència. En l’origen de cadascuna de les propostes els participants hauran de definir el seu espai d’acció, privilegiant les seues preocupacions més immediatament quotidianes i l’anàlisi de la realitat que els envolta.

Si ets alumne de batxillerat artístic, no t’ho penses. És el moment de superar certes imposicions de l’educació formal i expandir els límits de la teua formació artística i personal amb una proposta de qualitat. I ja ens contaràs l’experiència.

http://www.eacc.es/

Tirant Avant 2010

Començàrem l’any amb un apunt on comentàvem l’evolució dels Premis Tirant cap als nous Tirant Avant, Festival de l’Audiovisual i les Noves Tecnologies, convocats per l’Agència d’Informació, Formació i Foment de l’Audiovisual (l’aiffa) i obert a les produccions escolars valencianes. Avui recordem que a les 14.00 h. del proper 1 de febrer finalitzarà el plaç d’inscripció d’obres a concurs. Teniu les bases i la butlleta a complimentar per a participar a la web del festival.

D’altra banda, enguany s’introdueix en les bases per a la participació la següent apreciació: es valoraran especialment aquelles obres la temàtica de les quals gire al voltant de la solidaritat, la igualtat de gènere, la integració social dels immigrants i la interculturalitat de les societats modernes, la sostenibilitat i les accions que afavorisquen el medi ambient o que vulguen conscienciar sobre la seua problemàtica, així com les propostes d’innovació social en general que ens puguen ajudar a superar l’actual situació de crisi. Aquest plus de valoració en obres que aborden aquestes temàtiques ens provoca, al llegir les bases, algun que altre dubte en el seu plantejament. Molt segurament, intuïm, estarem d’acord en els posicionaments ideològics que en relació a aquestos temes d’innegable importància adopta el festival. Però al mateix temps no podem deixar de recordar les hipòtesis d’Alain Bergala, tan reveladores per 400 colps, en les quals aposta clarament per fugir a l’escola d’aquella manera d’entendre la transmissió i l’aproximació al cinema des de posicions ideològiques defensives. Simplement tracem aquest dubte sense desenvolupar-lo en la seua amplitud, encara que mereix una bona estona de debat, xarrada o línies escrites.

Tot i així volem animar-vos a presentar obres als Tirant Avant, a omplir les projeccions i participar de ple en aquesta festa nostra del cinema.

http://www.tirantavant.com/tirant-avant-escolar-2010/

La catifa indiscreta

Ja fa uns dies que a la barra lateral dreta teniu l’enllaç al festival de Sundance. Pel que fa a aquestos events per amants del cinema és la primera cita de l’any. Posteriorment, a l’inici de febrer tindrà lloc el primer dels gran festivals de cinema de la classe A, la Berinale, que enguany fa el seu 60 aniversari. El programa de TV3 “30 minuts” ha entrat al “backstage” de les últimes edicions dels festivals de cinema de Berlín, Canes, Venècia i Sant Sebastià per mostrar què es mou al darrere de cada certamen. Quan tots els professionals del sector ja preparen la nova temporada dels mercats i festivals de cinema, un equip del programa ofereix una mirada insòlita al circuit de la catifa vermella, enlluernador i frenètic, amb les seues llums i ombres. A més de la informació del programa, la web de la cadena posa el vídeo a disposició dels usuaris i podeu veure’l sencer a la barra lateral dreta.

Tots a la manifestació pel Cabanyal!

Internet ja ha generat noves formes de fer política. Xarxa i web social cada vegada més necessàries quan la classe política que ens goberna juga a altres coses i es mostra inoperant. Joan Fuster déia que tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres. Cadascú assumeix els seus compromisos i al nostre parer és a l’àmbit més proper on realment podem dur a terme accions per construir una societat millor, al menys sota els nostre paràmetres. A 400 colps procurem no perdre de vista aquest principi; educació, audiovisual, llengua. Però ara és el moment d’aturar-nos en la nostra activitat habitual per fer costat a un col·lectiu de persones que lluiten per la supervivència del seu barri, que també és el nostre i patrimoni cultural de tots. No ens entra en el cap el despreci del nostres gobernants cap a elements vius i de gran valor de la nostra cultura. En quina ciutat europea, moderna i civilitzada, seria concebible aquesta salvatjada que pretenen cometre? Ara més que mai és el moment de fer política en el sentit més estricte; fer polis, ciutat, comunitat. Volem un barri, una ciutat, a mesura de les persones i no dels interessos econòmics més fagocitadors. És el moment de detindre la barbàrie devastadora, l’ubanisme pervers. Està a les nostres mans. Mobilitzem-nos. Diumenge 31, a les 12.00 h., hi serem al Cabanyal a la gran manifestació convocada. Ens esperen, a tots. Salvem el Cabanyal!!

http://www.cabanyal.com/

One minute movie competition

Ja està en plena fase de preparació una nova edició de l’eacn, l’escola d’activitats culturals a la naturalesa de l’Escola Gavina. Dins del programa hi haurà espai per la realització d’alguna activitat que facilite l’alumnat endinsar-se en els nous llenguatges possibles graàcies als nous formats. I en la búsqueda de referents hem trobat aquesta convocatòria. Està oberta a joves de 14 a 19 anys d’edat d’Escòcia. Tot i que aquesta restricció impideix la participació del nostre alumnat seguirem de prop la web del festival per poder veure els resultats de la videocreació dels joves escocesos.

http://www.glasgowfilmfestival.org.uk/oneminutemovie

Next Page →