Què en sabeu?

educomunicacio-01

En el retorn de 400 colps vàrem dedicar un temps inicial a sondejar l’estat de la qüestió. A comprovar l’estat d’un ecosistema particular del qual ens sentim de nou agents actius. Tornàrem doncs a visitar aquells referents que de sempre han sigut bona font d’informació i recursos per comprovar com havien evolucionat o no. I per descobrir-ne de nous. Així va ser com via el Festival de Cinema Ciutadà Compromés donàrem amb la plataforma educomunicació.cat. Ens havia cridat l’atenció que l’FCCC, sota l’epígraf la Cara V hi dedicava una secció a les noves narratives. V perquè queda inclosa en les paraules noves, narratives, visuals i joves però també amb la V de valencià perquè l’ús de la llengua és un referent en la selecció d’artistes que hi participen. El joc de paraules fa al·lusió al fet que darrere de la quantitat enorme d’influencers i narrativa audiovisuals superficial també podem trobar exemples de compromís social i cultural.

El plantejament era suficient com per voler saber-ne més i allà que anàrem a educomunicació.cat. Caram! Una web de recusos pensant en educació i audiovisual? Seria que, a la contra i en temps de pèrdua de diversitat, el nostre ecosistema era la base per a la gènesi de noves espècies comunicatives i pedagògiques? Ja pensàvem més enllà de l’apunt, en les sinèrgies que podríem generar. Ai però, que quan ens hi hem posat la web s’ha esvaït com a miratge i el panorama ens ha tormat a semblar un tant desèrtic.

Investiguem doncs qui ha sigut al darrere, a qui trobem pel carril del costat. Perquè vosaltres, què en sabeu?

https://www.educomunicacio.cat/

#EDUCàmeraAcció

educameraaccio

Ja ho hem dit, tres caps en pensen més que un. Així que gràcies a @totmarques i @imoralr perquè després del pont i de buscar baix d’ell, hem trobat el hashtag. Una etiqueta que tanca una idea, la de filar les idees, les propostes, els comentaris, les reflexions… Una etiqueta per generar complicitats entre aquells que mirem i fem cinema als centres educatius del nostre territori. Una etiqueta per visibilitzar projectes dintre i fora d’ella, de l’etiqueta, però amb el lligam de l’acció i la reflexió pedagògica al voltant de la creació audiovisual. Al coixinet ens trobarem a la pantalla per saber que fem fora d’ella. Seguim amb #EDUCàmeraAcció !

De major vull ser com…

Anem una mica amb temps just si la vostra intenció fóra presentar alguna peça. Però ni que siga també per agendar la proposta i contribuir a visibilitzar iniciatives com aquesta que, fem vàlida la redundància, permeten visibilitzar, encara!, el treball de dones en àmbits on el vel masclista encara és present.

La Fundació FISABIO i Les Naus (és que això del sempitern Las Naves mos falca) organitzen la IV edició de el concurs de vídeos De major vull ser com… adreçat a les generacions de joves estudiants del nostre territori. La realització d’aquestes peces audiovisuals els ha de permetre investigar i identificar referents de dones o col·lectius de dones en disciplines científiques, tecnològiques i innovadores. Amb les seues propostes, els / les joves podran fer visible l’impacte que el patriarcat ha produït en la vida i la trajectòria professional d’aquestes dones dedicades a la ciència.

Modalitats de premis
Modalitat 1. Premi a l’Millor Guió
- Categoria ESO i Cicle Bàsic d’FP
- Categoria Batxillerat i Cicle Mitjà i Superior de FP

Modalitat 2. Premi a la Millor Producció Audiovisual
- Categoria ESO i Cicle Bàsic d’FP
- Categoria Batxillerat i Cicle Mitjà i Superior de FP

Modalitat 3. Premi a l’Vídeo més Innovador en la Selecció de l’Personatge o Col·lectiu
- Categoria ESO i Cicle Bàsic d’FP
- Categoria Batxillerat i Cicle Mitjà i Superior de FP

Modalitat 4. Premi de l’Públic a l’Millor Video
- Categoria ESO i Cicle Bàsic d’FP
- Categoria Batxillerat i Cicle Mitjà i Superior de FP

En cadascuna de les categories de les quatre modalitats d’aquesta edició de lliuraran 2.000 €. D’aquest import, 1.000 € es destinaran a la compra de material científic i/o tecnològic per part de centre educatiu a què pertanyin els membres de el vídeo premiat pel jurat. Els 1.000 € restants seran per als i les joves que han participat en l’elaboració dels vídeos guanyadors i que també es destinaran a la compra de material tecnològic o educatiu.

de-major

Com participar en el concurs?
Una vegada realitzat el vídeo – que ha de complir uns requisits de qualitat indicats en les bases de l’concurs -es pujarà a l’servidor
- Per poder pujar-lo a la plataforma utilitza la contrasenya Demajor4
- El nom de l’arxiu ha de coincidir amb el nom de el vídeo
A més, és molt important emplenar degudament la Fitxa de sol·licitud de participació i la fitxa de confidencialitat.

Webinars
Com a novetat, aquest any Les Naus i FISABIO ofereixen un cicle de webinars educatives per ajudar a l’alumnat a abordar la temàtica proposada en el concurs i la seva plasmació en format audiovisual. Les sessions, titulades Realització audiovisual: com fer un bon curtmetratge / micro-documental, inventores i científiques. Saltant barreres i Fugint de el masclisme en la ciència quotidiana, estaran disponibles al canal de YouTube de les dues entitats a partir de l’10 de novembre.

Davant qualsevol dubte contacta amb comunicacion_fisabio@gva.es
Bloc del concurs

Parlar al món des de l’escola

parlar-mon-escola

Bona part de la nostra tasca és fruit de l’exploració, de la navegació que en diguem fa temps. Navegar per la xarxa, pels mitjans, buscant referents, propostes amb la idea que pot ser connectarem móns i ampliarem horitzons. Els nostres i els vostres. I precisament de connectar amb el món des de l’escola va Parlar al món des de l’escola (Miquel Pagès i Marc Planas, 2020) que al mig de la pandèmia ha editat Eumo editorial.

La introducció és a càrrec del comunicador Salvador Alsius i ho explica molt bé. La TV –i, per extensió, la pantalla digital– ens permet veure què hi ha més enllà del que tenim davant; podem trobar-hi traces del passat, anticipar el futur o superar els límits de l’espai. La tecnologia digital ens fa més lliures si sabem utilitzar-la. Per això l’escola no pot renunciar a educar en l’ús d’aquestes tecnologies. Miquel Pagès i Marc Planas expliquen, en primera persona, l’experiència de posar en marxa una TV en línia a l’escola Thau Barcelona. A partir de l’interès per treballar la comunicació oral d’una manera motivadora, va anar prenent cos un projecte interdisciplinari i col·laboratiu que fomenta la creativitat tant com les competències lingüístiques, artístiques i digitals. Una experiència singular que pot servir a moltes altres escoles per projectar la seua veu al món.

Thau.tv és fruit d’un llarg procés de debat, té dues característiques bàsiques: està plenament integrada al currículum i compromet tota la comunitat educativa. Inclou tres àmbits: organitzatiu, tècnic i pedagògic, que s’expliquen en deteniment. Dins del primer, el més remarcable és la constitució del consell audiovisual, amb la particularitat que els seus membres són remunerats. A part de la direcció escolar i del projecte, hi ha els facilitadors de cada etapa educativa que es responsabilitzen de programes específics. Pel que fa a l’àmbit tècnic, s’expliquen els equipaments i dispositius, com tot el que suposa muntar un plató o les aplicacions d’enregistrament i edició. Funciona com un model de TV a la carta, amb la creació d’un web que s’enllaça a la general de l’escola. Els diversos programes que la conformen són produccions que parteixen de la realitat escolar, del treball curricular i en conseqüència són també una eina més d’avaluació. Preparar guions, compondre sintonies, dissenyar logos, cercar informació, millorar l’expressió oral, editar so i imatge, fer de periodista, prendre decisions, treballar de forma cooperativa i col·laborativa són, entre altres, aspectes que THAU TV permet potenciar.

Miquel Pagès –llicenciat en història– i Marc Planas –llicenciat en filosofia i autor de la novel·la Decisions vinculants– són mestres de primària a l’escola Thau Barcelona. Aquí ens expliquen l’experiència que ells mateixos van liderar de posar en marxa un canal de TV en línia. I ho fan amb tota l’emoció, però des del coneixement i el compromís pedagògic que permetran obrir nous horitzons a moltes altres escoles. El projecte Thau TV va ser escollit com la millor pràctica del certamen ITWorldEdu 2019.

Bases dels Tirant Avant Escolars 2020

tirant-avant-escolars-header

Mmmmm… vinga vinga, que perdíem una mica de comba. És normal, l’experiència bloc sabem que és exigent, que demana ritme de publicació, constància. Així que tornem amb un altre referent, altra proposta que històricament ens ha comboiat a aquells que fem audiovisual a les escoles i instituts. Són els Tirant Avant de l’audiovisual valencià en la seua modalitat Escolars, el festival de produccions audiovisuals realitzades als centres valencians de tots els nivells educatius. Suposem que tornarem a portar ací la reflexió que en anteriors cursos hem fet sobre la diversificació de festivals al nostre territori i el solapament que suposa. Ara de moment vos dexiem les bases d’aquesta edició 2020 i vos encoratgem a que, si teniu producció presentable, no deixeu de participar-hi.

_

L’Agència d’Informació, Formació i Foment de l’Audiovisual (l’AIFFA) convoca el FESTIVAL TIRANT AVANT ESCOLARS 2020 d’acord amb les bases seguents:

1.- Podran participar-hi produccions audiovisuals realitzades durant els darrers anys als centres d’educació Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat, Especial, Cicles Formatius, Formació de Persones Adultes o alumnat universitari, sempre que no hagen estat presentades en edicions anteriors1.

2.- Les produccions poden ser de qualsevol gènere i durada: ficció, documental, animació, videoclip, videolit, videocreació, produccions de doblatge, booktràilers…, tant realitzades sobre continguts curriculars com extracurriculars, i en qualsevol de les llengües utilitzades als centres educatius.

3.- També podran participar-hi podcasts de ràdio realitzats pels centres educatius de qualsevol nivell.

4.- Les produccions participants en aquest Festival es presentaran en arxius electrònics, independentment del format en què hagen estat realitzades, a través d’Internet, via WeTransfer a l’adreça tirantavant@gmail.com.

5.- S’estableixen tres categories generals:

5.1.- Produccions audiovisuals realitzades per alumnes d’Educació Infantil, Educació Primària o Educació Especial.
5.2.- Produccions audiovisuals realitzades per alumnes d’Educació Secundària, Cicles Formatius, Batxillerat, Formació de Persones Adultes i Universitats.
5.3.- Podcasts de ràdio de qualsevol nivell educatiu.

6.- L’alumnat haurà d’haver participat en tants dels processos de la producció com siga possible, ben entès que, en tractar-se de produccions d’àmbit educatiu, la mediació i la direcció del professorat ha d’estar inevitablement present.

7.- La formalització de la inscripció constarà de:

Inscripció electrònica al formulari

L’enviament de l’obra audiovisual o el podcast de ràdio haurà de fer-se en arxius digitals estàndards: .mp4 per a vídeos o .mp.3 o .wav per a àudios.
I material gràfic: almenys una fotografia de l’obra audiovisual o el logo del podcast de ràdio en format .jpg.

8.- Tot aquest material haurà d’enviar-se per correu electrònic o altres mitjans en línia abans de les24 hores del 10 de desembre de 2020 a la seguent adreça: tirantavant@gmail.com (Contacte per Whatsapp al: 608582137).

9.- Un jurat format per professionals de l’educació, de la comunicació i de l’audiovisual atorgarà un Premi TIRANT AVANT ESCOLARS per cada categoria i podrà atorgar igualment altres premis i/o mencions especials en cadascuna de les categories a concurs en funció de les obres presentades.

10.- Igualment s’atorgaran dos PREMIS DEL PÚBLIC, un de vídeo i un altre d’àudio. La forma de participar-hi serà a través del canal de YouTube del Festival o al seu canal d’IVOOX, on podran visionar-se o escoltar-se totes les obres a concurs, i es publicarà a les xarxes socials de l’AIFFA i del Festival TIRANT AVANT ESCOLARS 2020.

11.- Hi haurà premis consistents en Talleres de Doblatge o de Ràdio per a les produccions guanyadores de cada categoria, patrocinats per DUB&GROW i TIRANT DE VEU, a realitzar en cadascun dels centres guanyadors, de manera presencial a les aules o en línia.

12.- Així mateix, s’establixen tres premis especials: PREMI ESPECIAL TIRANT AVANT IGUALTAT, PREMI ESPECIAL TIRANT AVANT INTEGRACIÓ i PREMI ESPECIAL

TIRANT AVANT NO DISCRIMACIÓ, a aquelles produccions que proposen continguts d’igualtat de gènere, d’integració social i de no discriminació.

13.- El lliurament dels guardons s’anunciarà la setmana del 15 de desembre de 2020.

14.- L’organització del Festival TIRANT AVANT ESCOLARS 2020 es reserva el dret de poder difondre les produccions presentades a concurs entre els centres escolars d’arreu del país a través de la Xarxa Audiovisual Valenciana (Contacte per Whatsapp al: 608582137 o al tirantavant@gmail.com), amb l’autorització corresponent de les persones responsables, en sessions adreçades especialment al públic escolar i també al públic en general.

15.- Donat que les produccions se situen dins de l’àmbit educatiu dels centres docents, la persona autoritzant de la seua presentació serà (o haurà d’haver estat) professorat del centre de l’alumnat que realitze i/o protagonitze cada producció. Per tant, seran aquestes les persones responsables d’obtindre i de custodiar totes les autoritzacions legals pertinents per part de qui ostente la pàtria potestat de l’alumnat participant menor d’edat, així com de les dades personals subministrades a les inscripcions i als títols de crèdit de les respectives produccions.

16.- La participació al Festival TIRANT AVANT ESCOLARS 2020 pressuposa la total acceptació d’aquestes bases.

17.- La interpretació del Reglament serà competència exclusiva de l’organització del Festival.

FESTIVAL TIRANT AVANT ESCOLARS 2020 – L’AIFFA
Carrer de Benicarló, 37-A-3r 9a
46020 – VALÈNCIA
telf. 608 582 137

Bioscopi


 

Com veieu, aquells que ja ens coneixeu de la primera etapa, ens trobem repassant iniciatives que s’estan portant a terme des des centres, entitats, plataformes, col·lectius… que per a nosaltres són referents d’interès pedagògic i creatiu. I ací era inevitable portar les propostes del CCCB · Centre de Cultura Contemporània de Barcelona el qual compta amb un equip generador d’idees i propostes sempre de pes i ben suggerents.

Bioscopi és una caixa d’eines per experimentar amb l’animació documental, és a dir, per parlar del món que ens envolta creant imatges en moviment amb dibuixos o amb objectes i sense haver d’enregistrar imatges reals. Hi trobareu tres propostes diferents que us permetran fer senzills curtmetratges animats sobre la vostra vida i el vostre entorn. Podreu desvetllar els vostres secrets, viatjar en el temps o explicar què us uneix als vostres amics, i descobrir que l’animació pot apropar-vos a la veritat per camins diferents als del vídeo o la fotografia.

Amb la suma de tots els curtmetratges que rebuts s’anirà conformat una gran pel·lícula col·lectiva, una biografia animada que estarà feta de les memòries, relats passats i presents, records i desitjos futurs de tots.

Bioscopi ofereix una primera aproximació al llenguatge i les tècniques de l’animació. També és una excusa per explorar com pensem, com ens mostrem als altres, com els altres ens veuen o quines idees compartim com a grup. La proposta s’adreça a persones de totes les edats, però els més grans i els més petits necessitaran una mica d’acompanyament que s’ofereix des del web. Si voleu fer aquesta activitat amb un grup i necessiteu guiatge, podeu escriure a seducatiu@cccb.org. A més per completar la informació:

https://bioscopi.cccb.org/

25 de novembre

prou

>> PROU DE VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES <<

Unim-nos!

Llegim a twitter una de les últimes piulades d’Avelí Flors @aflorsmas sociolingüista, investigador del @CuscUB i professor associat del Grau de Lingüística de @FilComUB que diu a mode de nota mental: no pronosticar la fi del català sinó batallar en tots els fronts per fer-ne una llengua necessària, útil, atractiva, acollidora. I no estalviar-se reconeixements a totes les persones, entitats i administracions que fa anys i panys que hi treballen, dia a dia.

I ens ve al pèl per portar hui la iniciativa activistes pel valencià que acaba de posar en marxa escola valenciana tot just coincidint amb l’aniversari del neixement de Joan Fuster. Com entenem que la llengua és un regal també està en l’ADN de 400 colps contribuir activament al que subtratlla Avelí Flors en relació a l’ús de la llengua i fer el reconeixement a tantes persones i entitats compromeses amb els drets lingüístics, que com bé ens assenyala Francesc Felipe d’escolatv amb qui precisament acabem de parlar, són drets humans. Per açò en fem difusió i ens unim de manera entusiasta a la proposta i a totes aquelles persones i entitats unides perquè arribe aquell dia en què no calga batallar per la llengua. Mentres encara hi ha combat i nosaltres ja som activistes pel valencià.

Didàctica audiovisual a la Filmoteca IVC

didactica-icv-20-21

De sempre, un dels punts on hem volgut posar el focus ha sigut el de la didàctica audiovisual. Com que la imatge s’imposa, la imatge desapareix (tik-tok?). Per tant i per extensió, si en Arrebato la pregunta era què fer amb les pauses, ací no hem de deixar de preguntar-nos què fem amb les imatges. Per açò tornem a estar en contacte amb un espai, una oferta, una proposta com és la ja consolidada programació de didàctica audiovisual de la Filmoteca de València. L’oferta de tallers és suggerent en títols i temàtiques sense quedar-se en una visió pedagogicista estreta del que significa la transmissió del cinema al públic més jove. Així, son ben diversos els objectius que es plantegen al llarg de les sessions i poden anar des de aprendre el funcionament dels trucs del cinema en els seus orígens o reconèixer els diferents models de personatges a les produccions de ficció i adquirir coneixements bàsics sobre alguns aspectes concrets del llenguatge audiovisual, a conèixer altres cinematografies europees però també reflexionar sobre la indústria del cinema valencià i la funció que realitza a nivell social, entendre el cinema com un valor cultural que ha de ser protegit, o fomentar el goig del cinema en sala.

A la columna central teniu el cartell amb el rostre de Berlanga que enllaça a la programació d’aquest curs. Nosaltres puntualment i amb l’antelació necessària vos informarem de les diferents activitats. Ara vos deixem amb la presentació que José Luis Moreno Maicas, direcctor adjunt d’audiovisuals i Cinematografia de l’institut Valencià de Cultura

En aquests últims mesos, en què hem viscut una situació completament inesperada, la cultura ha sigut l’eina que ens ha permés suportar aquests moments d’incertesa. L’Institut Valencià de Cultura, mitjançant del seu canal ha oferit una programació variada i interessant, en la qual s’ha pogut gaudir de música, teatre i, com no, de Cinema. Per tot això, considerem fonamental continuar amb les propostes didàctiques de cinematografia, com a element imprescindible de coneixement i esperança. Les propostes dirigides als nostres públics més joves pretenen acostar una cultura cinematogràfica completa, que abaste des de títols europeus de cinema, experiències pròpies amb el món audiovisual, descobrir els records que ofereixen les imatges del passat i la labor fonamental de preservar nostre patrimoni audiovisual. A més, i com a exemple dels temps de col·laboració que tan grats moments ens han donat durant aquests mesos, unim els nostres esforços amb Filmoteca Espanyola en el seu programa EducaFilmoteca per a donar a conéixer la història del cinema espanyol. També estem de celebració homenatjant a Luis García Berlanga en aquest any 2021 a qui li dediquem la portada del nostre fullet. Propostes riques i variades amb les quals pretenem que tot el públic gaudisca i descobrisca el gran món que existeix dins i fora de la pantalla.

didactica_audiovisual@gva.es  /  T _ 96 389 03 62  /  H _ 9.30 a 15 h

Seguim!

2001

No entrarem ara en discussions meta que intenten resoldre si tornem o seguim. El cas és que després d’un temps, les paraules, les imatges, els enllaços, cobren de nou vivacitat. Possiblement eixe temps ha sigut el de la hibernació necessària per al viatge Kubrickià que uneix l’origen i un futur incert. Igual l’odissea està en l’el·lipsi. El cas és que ja ens desentumim amb sintonia straussiana de fons i en la finestra de la nau sembla albirar un nou horitzó. L’alarma que ens ha despertat, més prosaica, ha sigut llegir la contraportada de l’acabat de publicar De Warhol a @yodominguez · Mirar l’art i veure el món de la nostra estimada amiga Pilar Alfonso on sembla que encara ens donaven per vius [Onada Edicions]. No podíem deixar de respondre al regal i a la demanda. Del llibre ja en parlarem, però aneu ja a per ell perquè abans no el compreu serà un referent necessari.

Ara senzillament tornem on ho deixàrem que no va mal fer memòria perquè com assegurava Richard Hamilton, només quan les coses s’ajunten i es relacionen com a seqüències d’idees, comencen a adquirir sentit.

Els primers 10 anys de 400 colps

 Ho recordo. Clar que ho recordo. Un matí del mes de maig de 2008 em va telefonar un joveníssim Jordi Orts a l’institut. No ens coneixíem personalment. De fet, durant unes setmanes el vaig confordre amb Paco Raga, li vaig posar la cara del seu company de l’Escola Gavina. Fins que, poc després, ens vam poder saludar. Per a mi va ser un amor a primera vista: 400 colps. Altres narratives, dins i fora de l’aula. De seguida, em va atraureel disseny del bloc, l’entusiasme per l’audiovisual, i la vocació d’unir-nos al voltant d’eixe entusiasme que es desprenia de cada apunt. Des d’aleshores n’he estat una visitant assídua, fins i tot, he anat encomanant aquest costum a alguns dels alumnes de l’extinta LLengua i Imatge.

2008-2018: compliu deu anys! Si m’ho permets, Jordi, complim deu anys. És molt el que hem compartit en aquesta dècada.

Recordo, per exemple, les projeccions del Festival Inquiet que tant hem enyorat després. Recordo també aquella edició en què ens van premiar a l’Encontre Audiovisual de Joves de Cinema Jove: Escola Gavina, primer premi. IES Doctor Faustí Barberà, segon premi. Els dos curts en valencià. Va ser una gran sorpresa: no ens ho esperàvem en absolut. De fet, no havíem acudit a la Clausura. Quin desastre! Recordo aquells preciosos apunts, previs a l’Inquiet o al Sambori-MICE, en què companys i companyes d’escoles i instituts d’ací i d’allà explicaven els seus projectes audiovisuals. Hem compartit, a més, moltes converses virtuals i reals. I algun sopar, llarg i amé.

Tanmateix, 400 colps va més enllà dels nostres records personals. 400 colps ha estat durant els darrers deu anys una referència, un aparador i un punt de trobada. El bloc on ens hem assabentat de cursos, d’esdeveniments, de notícies. Un espai per a la descoberta (Ai, el dia que vas mostrar-nos aquell curtmetratge titulat Teclópolis!!). 400 colps ens ha permés compartir certeses i dubtes. I mira que hem dubtat, nosaltres! Sobre la competitivitat dels Festivals escolars, per exemple. O sobre els processos de creació dels nostres curts… Ja saps allò que aconsellava Jorge Wagensberg: “A l’escola, ni una idea blindada contra el dubte, ni una!”. Un lloc on hem pogut manifestar les inquietuds i preocupacions d’uns i altres, i discrepar tranquil·lament i oberta.

Com ha passat el temps! Com han canviat les coses, subtilment de vegades, d’altres cridanerament. Les preocupacions continuen (I les discrepàncies!). Per exemple, com no adonar-nos de l’actual tendència a la mercantilització de l’educació audiovisual. Per no fer-ho llarg, recordaré només un tuit, de fa uns mesos, d’Enrique Martínez-Salanova: “La Academia dice que hay que ver pelis en el cine pagando. Los educadores, que también fuera del cine y sin pagar”. Sintetitza amb precisió una qüestió clau del moment actual. Una. Hi ha d’altres, com bé saps. Un altre dia en parlem, no?

Acabo. Els darrers mesos han estat mesos difícils per a 400 colps. Temps d’impasse i silenci. Passaran, i estic segura que 400 colps continuarà sent una referència audiovisual imprescindible dins i fora de l’aula.

2008-2018: Bon Aniversari!

Dit siga amb la vostra/nostra consigna preferida: Seguim!

Pilar Alfonso Escuder · @totmarques · IES LLuís Vives (València)

Next Page →