96 159 05 94 — correuclickedu

4 DE DESEMBRE: DIA DELS DRETS LINGÜÍSTICS

4 DE DESEMBRE: DIA DELS DRETS LINGÜÍSTICS
04/12/2020 Sandra Cuevas

L’article 2 de La Declaració Universal dels Drets Humans diu que Tothom té tots els drets i llibertats proclamats en aquesta Declaració, sense cap distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, fortuna, naixement o altra condició. A més, no es farà cap distinció basada en l’estatut polític, jurídic o internacional del país o del territori al qual pertanyi una persona, tant si és independent com si està sota administració fiduciària, si no és autònom, o està sota qualsevol altra limitació de sobirania. Per tant, qualsevol d’aquests drets, que han de ser emmarcats dins del dret a la vida i a la llibertat, tal i com diu l’article 1, han de ser respectats sempre. I el dret a la llengua pròpia, també.  Perquè la llengua, i en primer lloc la materna, és el mitjà d’expressió de tot. És la manera com diem qui som, què som. És el vehicle d’expressió del coneixement, de l’estima, del pensament. És el canal a través del qual fem ciència, matemàtica, música, literatura, art, periodisme, legislació, filosofia, cinema… És la via per on contem acudits, fem broma, expressem acords i desacords, decisions.

No és de dret, ni universal, ni civil, ni lingüístic, que les llengües siguen valorades segons el nombre de parlants, perquè això suposa considerar que hi ha parlants amb més valor que uns altres; és a dir, que hi ha persones amb més valor que no unes altres.

La diversitat humana i, per tant, cultural i lingüística, és riquesa. I tota és gran. L’escola gavina té una llengua materna, el valencià, i acull la diversitat lingüística de tots els nostres xiquets i xiquetes, i la fa créixer. El fil amb què tot l’equip teixim les cançons, els aprenentatges, els contes, els jocs del pati, el dinar de cada dia, la carpa que ens protegeix del fred i de la pluja, és en valencià. I també el vincle i l’estima.