96 159 05 94 — correuclickedu

32a eacn | estiu 19

32a eacn | estiu 19
15/07/2019 Loli Company

Acaba la 32a edició de l’Escola d’Activitats Culturals a la Naturalesa (EACN) de l’escolagavina. Un canvi d’escenari per a l’alumnat. Una EACN a la Serrania, prop de l’Alt Túria, en un imponent massís tobàcic a les faldes del Pic del Remei. Banys de piscina i riu, i ombra de pins, xops i eucaliptus, en la que ha estat una edició productiva i divertida.

L’EACN d’estiu de 2019, la trenta-dosena edició d’aquesta escola del goig pel goig, podria resumir-se a grans trets com una activitat vívida, real, individual i social. Sis dies a la localitat valenciana de Xelva (capital de la Serrania de València), l’interior muntanyós del País. En règim de pensió completa i amb un gran nombre de responsabilitats a atendre. Entre d’altres, fer-se càrrec de la cura del propi espai, les habitacions i els llocs comuns de la casa d’acollida. De la intendència i aprovisionaments (menjar, material, productes de neteja i higiene…). En resum, una escola de vida.

Si bé les activitats principals tenen a veure amb l’aprenentatge de les tècniques i arts cinematogràfiques, incloent-hi la filmació de diversos curtmetratges, això es combina amb activitats d’excursionisme, jocs d’aventura i itineraris per un entorn natural paradisíac. Tot adobat amb la visita de professionals del món de l’expressió artística i/o audiovisual. En aquesta edició Simons & Bosch (artistes que treballen instal·lacions sonores que poden “captar” música generada per la naturalesa) i Irene Orts (professional del vestuari cinematogràfic, que ha treballat en algunes de les més prestigioses sèries per a plataformes com HBO, Netflix o Amazon).

El grup reduït (17 alumnes) assegura una atenció i supervisió estreta. Ideal per a poder desenvolupar capacitats i habilitats personals individuals que afavoreixen la vida de grup. Tasques com fer la compra, o cuinar (la nit de la tapa que organitzàrem fou tot un èxit; per no dir la nit de la pizza); endreçar i netejar una casa (en realitat un gran casalot d’uns quatre-cents metres quadrats… poca broma!); i a més a més, tirar endavant amb les diferents propostes audiovisuals d’aquesta edició:

  • la realització d’una pràctica de cinema, basada en la pel·lícula Bitelchus (Tim Burton) per entendre la planificació, el muntatge…
  • una entrevista formal a Peter Simons (de Simons & Bosch)
  • el rodatge de la microsèrie de cinc capítols PowerWoman, per entendre les claus de les telesèries (un fenomen tan d’actualitat).
  • el projecte de les videocreacions, un treball col·laboratiu i en petits grups, fet pels alumnes.

Totes les propostes audiovisuals s’han dut a bon terme. Ara estem pendents d’edició final dels capítols de la microsèrie, que promet resultats molt interessants; igual com l’entrevista a Peter Simons…

A tot el que hem dit heu d’afegir l’aconseguiment d’un clima de convivència veritablement agradable. Potser és l’encanteri de la Casa Mora de Xelva (més de mil anys d’història entre els gruixuts murs d’aquella antiga fortificació emmurallada…). Potser és la màgia de l’estiu, de dies llargs i nits quallades d’estrelles. El que sí que és, de segur, és el propòsit ferm d’assolir l’èxit, present en la ment de tots i totes els que hi hem participat.

Per la nostra part, com a organitzadors i responsables últims de tot plegat, estem molt més que satisfets. Els principis bàsics de rigor i d’afecte impregnen totes i cadascuna de les activitats fetes. Les que hem descrit i les indescriptibles. Gràcies a les famílies participants per seguir apostant fort per l’EACN. Gràcies als i les alumnes per haver-nos escollit per encetar l’estiu.