96 159 05 94 — correuclickedu

18 de desembre. Dia de la persona Migrada: Podries ser tu

18 de desembre. Dia de la persona Migrada: Podries ser tu
18/12/2018 Loli Company

“Hola, em dic Irene i visc a Brasil. Tinc una botiga al poble. A la botiga venc adhesius, xapes, imants i alguns colors. Allí vivia en una casa amb mon pare i ma mare. Tot anava bé fins que un dia… “Puum!” Vaig escoltar un gran soroll i quan anava a veure què era, em va resultar impossible perquè hi havia molt de fum. En tornar a casa, els pares em van donar una maleta i em digueren que havia d’anar-me’n. Em donaren l’adreça d’un avió que semblava de guerra, però que realment es tractava d’un avió que transportava gent a un país on no hi havia guerra (…)”

“Em dic Francesc i visc a Rússia. La meua família és propietària d’una granja i cada dia munyim les vaques, donem de menjar a les gallines i passegem a les ovelles. Un dia va esclatar una guerra molt forta i vaig haver de fugir amb el poc que em quedava. Quan vaig arribar a Espanya em sentia sol (…)”

“Sóc Vera i visc a Romania. La meua família i jo venem sabatilles per guanyar uns diners i poder marxar a altre país per buscar d’una vida millor. Un dia vam recollir prou diners com per poder viatjar una de nosaltres. És per això que vaig agafar les maletes i vaig marxar tota sola. Al llarg del viatge, em vaig adonar que trobava a faltar la meua família i ella em trobava a faltar a mi (…)”

El 4 de desembre de 2000 l’Assemblea General de les Nacions Unides, va proclamar el 18 de desembre com el Dia Internacional de les persones migrades. Eixe dia sortim al carrer a les 19.00 h des de la plaça de l’ajuntament per reivindicar els drets de totes les persones que migren dels seus països per motius diversos.

La classe de tercer de primària ha tractat d’expressar per mitjà d’històries i relats curts, com viu una persona aquest viatge. Un trajecte que sovint no és triat, sinó imposat per circumstàncies alienes com ara guerres, misèria, espoli dels recursos naturals, fam…

Reflexionem sobre aquest fet; ens plantegem que al nostre voltant de segur que les mares i pares, iaios i iaies, tios i ties, o d’altres familiars van migrar per cercar una vida millor, i ens adonem que en algun moment, també podríem ser una d’aquestes persones.